Hur går jag tillväga för att ge min son bestämmanderätt om mitt liv eller om min död?

FRÅGA
Skall genomgå en riskfylld operation. OM jag hamnar i Koma och inte kan vakna igen hur går jag tillväga för att ge min son bestämmanderätt om mitt liv eller om min död?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I svensk rätt finns det inte möjlighet ge bestämmanderätt till någon annan avseende behandling eller vård. Se denna lawline-fråga. Vad du kan göra är att utforma vårddirektiv eller livstestamente om vilken vård du önskar om du hamnar i koma eller om någon annan livshotande eller allvarlig vårdsituation uppstår. Sådana dokument om hur man vill att vården ska utformas är inte juridiskt bindande men används av hälso- och sjukvårdspersonalen när de måste ta ställning till en aktuell vårdsituation. Jag hänvisar dig att även förmedla din vilja om vården till sjukvårdspersonalen, t.ex. för det fall det skulle uppstå en livshotande situation eller liknande under operationen. Likaså kan du förmedla dina önskningar till din son som därigenom kan uttrycka vad han känner till om din inställning i en aktuell fråga, t.ex. om livsuppehållande behandling.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Lawline!

Amanda Blomberg
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll