Hur får en testamentera bort sina tillgångar?
Min svärfar är änkling men umgås med en ny kvinna,kan han skriva över sina tillgångar i ett testamente till henne och det är juridiskt rätt. Han har för övrigt två egna barn.
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Regler om arv och testamente finns i ärvdabalken (ÄB).
När din svärfars fru (jag antar nu att de var gifta, för sambor finns ingen lagstadgat rätt att ärva) dog så var huvudregeln att hennes kvarlåtenskap skulle tillfalla hennes arkomlingar, de så kallade bröstarvingarna vilket som utgångspunkt är hennes barn, enligt 2 kap. 1 § ÄB. Eftersom hon var gift tillföll hennes kvarlåtenskap istället hennes man, så länge hon inte hade barn som inte var deras gemensamma, enligt 3 kap. 1 § ÄB. Detta kallas makesarv och din svärfar ärvde således sin frus kvarlåtenskap framför deras barn.
När din svärfar avlider så ska han och hans avlidnas frus bröstarvingar ärva den delen de avstod när frun avled. Detta utgör normalt hälften av din svärfars bo. Då får således, i första hand, de två barnen ärva sin mamma, enligt 3 kap. 2 § ÄB. Denna delen av boet, som ska tillfalla den först avlidnes bröstarvingar kan din svärfar inte testamentera bort. Det kallas att han ärvt tillgångarna med fri förfoganderätt men inte med full äganderätt. Han kan själv använda tillgångarna hur han vill under sin livstid men inte testamentera bort dem. Denna del av hans bo utgör normalt hälften av de totala tillgångarna.
Jag ska nu redovisa vad som gäller för den andra delen av din svärfars tillgångar, de som han inte ärvt från sin fru. Hans två barn är hans bröstarvingar och dessa kommer som huvudregel ärva när han avlider, enligt 2 kap. 1 § ÄB. Hälften av de två barnens respektive arvslotter utgör deras laglotter, enligt 7 kap. 1 § ÄB. Bröstarvingar, som barnen är, har alltid rätt att få sin laglott, enligt 7 kap. 1 § ÄB. Om din svärfar skulle testamentera bort sin egendom så att det inskränker barnens laglotter så har de rätt att påkalla jämkning av testamentet för att få ut sina respektive laglotter, enligt 7 kap. 3 § ÄB. De två barnen har således rätt att ärva en fjärdedel var av de tillgångar som deras pappa inte ärv från sin fru. Skulle han testamentera sina tillgångar till den kvinna han umgås med så att det det inskränker barnens rätt till laglotter kan de påkalla jämkning av testamentet.
Sammanfattningsvis får din svärfar inte testamentera bort de tillgångarna han ärvt av sin fru framför sina barn, normalt hälften av de totala tillgångarna. Den andra halvan av tillgångarna får han som utgångspunkt förfoga över men om han inskränker barnens rätt till sina laglotter, hälften av deras arvslotter, har de rätt att påkalla jämkning av testamentet. Således kan han förfoga över hälften av de tillgångarna utan att jämkning av testamentet blir aktuellt.
Hoppas det var svar på din fråga! Om något är otydligt är du välkommen att skriva en kommentar så ska jag försöka förtydliga!
Vänligen,