Hur blir ett äktenskapsingående i Japan giltigt i Sverige?

Jag planerar att åka till Japan och gifta mig med min japanska pojkvän. Vad behövs för att äktenskapet ska bli giltigt i Sverige också? Kommer det krävas att min pojkvän är i Sverige när diverse papper ska lämnas in när det ska giltighetsförklaras, eller kan detta fixas av endast mig? (T.ex. kopia av pass)

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Först och främst vill jag bara säga grattis! Jag önskar er all lycka.

Nu till själva frågan. För att ert giftermål i Japan även ska vara giltigt här i Sverige krävs det att du skickar ett intyg till Skatteverket om att vigseln ägt rum, då Skatteverket är den myndighet som ser till att ett äktenskap blir registrerat och därmed giltigt här i Sverige [16 kap. 1 § äktenskapsbalken]. Intyget består i att du skickar in en kopia på vigselhandlingen till Skatteverket där din namnteckning, namnförtydligande och ditt telefonnummer är skrivet, för att bestyrka att handlingen är korrekt och att den överensstämmer med originalet.

Förutsatt att din blivande make inte är svensk medborgare är det också viktigt att ni kontaktar den myndighet i Japan som har hand om äktenskapsärenden så att ni vet vilka dokument som krävs för en giltig vigsel i Japan och också om det behövs något särskilt godkännande eller någon stämpel från en handläggare på Skatteverket. Om din blivande make däremot är svensk medborgare ska ni vända er till en svensk ambassad, ett svenskt konsulat eller till Svenska kyrkan som kan ge er den information ni behöver och som även kan viga er. Du hittar all information om vilka ambassader och konsulat som kan utföra vigslar hos Regeringen, respektive hos Svenska kyrkan.

Det går bra att skicka en kopia av din blivande makes pass till Skatteverket. Han behöver alltså inte vara här på plats i Sverige för ett godkännande av ert äktenskap. I slutändan är det ju dock upp till Skatteverket att bedöma om vigseln är giltig i Sverige, men om all information jag skrivit här ovan är uppfylld kan jag inte se någon problematik med ett giltigförklarande av er vigsel i Japan.

Stort lycka till! Du är mer än välkommen att höra av dig igen om du undrar något mer.

Med vänlig hälsning

Matilda HetlesaetherRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Äktenskap och äktenskapsförord? Vi hjälper dig till fast pris!

Äktenskapsförord1995 kr

Upprättande av äktenskapsförord som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning