Häva köp av katt p.g.a. oroligt beteende?

2017-09-07 i Köplagen
FRÅGA
Jag köpte en katt från privatperson för 3 veckor sedan. Jag frågade innan köpet om katten var rumsren och det påstod dom att katten var. Efter 2 veckor började katten kissa överallt, även på möbler. Den verkar även må dåligt så den ska snart till veterinären för undersökning. Finns det något jag kan göra för att kunna häva köpet, få dom att ta tillbaka katten och få ersättning för förstörda möbler och veterinär kostnader?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Relevanta bestämmelser

När du som privatperson köper en katt av en annan privatperson gäller köplagen. Katten ska stämma överens med vad ni avtalat om, såväl skriftligt som muntligt och vad köparen haft rimlig anledning att förutsätta, se 17 § köplagen. Om katten inte stämmer överens med dessa uppgifter när den avlämnas är det ett fel som ligger på säljarens sida, se 21 § köplagen. I sådant fall kan du som köpare i första hand kräva avhjälpande av felet, enligt 34 § köplagen, i andra hand prisavdrag motsvarande värdeskillnaden som felet orsakar enligt 38 § köplagen.

Om felet är så pass väsentligt att det inte går att avhjälpa tillräckligt enkelt eller att det trots ett prisavdrag inte är värt det för dig att behålla katten, får du häva köpet, se 39 § köplagen.

Din situation

Att katten inte beter sig på det sätt som säljaren har beskrivit kattens välmående bör anses som ett fel. Det kan dock vara så att katten inte påvisade detta beteende när den var i säljarens ägo. Säljaren kan alltså argumentera att kattens beteende har uppstått senare, efter försäljningen. Det är upp till dig som köpare att bevisa att felet fanns före överlåtelsen och således faller under ditt ansvar.

Sammantaget har du möjlighet att kräva avhjälpande, prisavdrag eller häva köpet om du kan bevisa att säljaren inte var ärlig avseende kattens beteende vid försäljningen. Ett alternativ kan vara att diskutera om en förlikning, t.ex. ett till hälften så stort prisavdrag som önskas i första hand.

Hoppas att detta gav svar på din fråga! Vänd dig gärna till Lawline igen om du har fler frågor.

Vänligen,

Anastasia Matveeva
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1438)
2021-11-28 Vem står risken för varor som inte kommer fram?
2021-11-23 Kan köpare av min bil kräva prisavdrag eller häva köpet?
2021-11-22 Fel i begagnad vara som köpts av privatperson
2021-11-22 Vem ansvarar för vara som inte kommit fram?

Alla besvarade frågor (97361)