Häva köp av hund som skadats innan leverans
Hej!
Jag är i en jobbig situation. Jag för 2 månader sedan, hittade en hund jag var intresserad av. Fullt frisk, ingen skadehistorik, 4 månader gammal.
Jag och ägaren hade kontakt på mail och det blev ett bestämt köp. Jag betalade en liten del av hela summan och skulle sedan betala resten när hunden var hemma hos mig.
Dagen hunden skulle anlända så fick jag ett mail av ägaren, där denne sade att han saknade något papper som han behöve. Men skulle resa veckan efter.
Kom ingen hund veckan efter.
Efter många mail så fick jag en kopia på ett mail från dennes veterinär, där det sades att hunden behövde operation innan avfärd.
Ägaren ville att jag skulle stå för alla kostnader, trots att skadan skett plötsligt hos denne.
När jag sedan sade att hunden är inte längre det hon lovat ville jag ha återköp.
Sagt och gjort, återbetalning skulle ske den 25 mars, MEN har fortsatt inte skett. Anledning har jag inte fått, men ägaren ber om mer pengar från mig för personligt bruk för sin sjukdom, men svarar inte på mina frågor/krav angående återbetalningen.
Hur ska jag gå till väga?
Lawline svarar
Inledning
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med dina frågor!
Köp av djur behandlas som köp av en "vara".
Eftersom jag förstår det som att ni båda är privatpersoner gäller köplagen (KöpL) mellan er för köpet av hunden. Om säljaren skulle bedriva näringsverksamhet där hen säljer hundar gäller istället konsumentköplagen. I mitt svar utgår jag ifrån att det rör sig om köp mellan två privatpersoner.
Vem står risken för att hunden skadas innan leverans?
Om du har rätt att få tillbaka dina pengar på grund av skadan eller om säljaren har rätt att fortsatt kräva betalning beror på vem som stod risken vid skadetillfället. Att stå risken för varan innebär nämligen att du som köpare är skyldig att betala även om varan försämrats genom en händelse som inte beror på säljaren, 12 § KöpL.
Då hunden var eller åtminstone uppgavs vara frisk till att börja med och sedan "blev" skadad innan leverans blir det avgörande om risken för varan övergått från säljaren till dig som köpare. Huvudregeln är att risken går över på dig först när säljaren lämnat hunden till dig enligt vad ni avtalat, 13 § KöpL.
Jag förstår det som att ni avtalat om att säljaren skulle leverera hunden till dig och att det var säljaren som stod för transporten. I sådana fall sker "avlämnandet" först när du får hunden. Om det däremot är så att ni inte avtalat om vem som ansvarade för transporten utan hunden skulle överlämnas till en fristående transportör anses överlämnandet till dig ha skett när transportören fick hunden att transportera, 7 § KöpL.
Slutsats
Utifrån vad du angett har hunden varken lämnats till transportör eller till dig utan hunden har hela tiden varit kvar hos säljaren. Det är då säljaren som står risken för att hunden skadas. Du behöver inte betala för hundens veterinärkostnader.
Fel på "varan"
Eftersom hunden såldes som "fullt frisk" utan skadehistorik är "varan" felaktig då hunden var skadad, 17-18 §§ KöpL.
Vad du kan göra
Eftersom hunden inte lämnades till dig i tid eller i rätt skick kan du antingen kräva att få hunden "opererad" och sedan levererad eller häva köpet, 22 och 30 §§ KöpL. Säljaren behöver dock inte betala operationerna och sedan ge dig hunden om det skulle medföra så stora kostnader för säljaren att det inte vore rimligt, 23 § KöpL.
För att du ska kunna häva köpet p.g.a. fördröjningen krävs att avtalsbrottet är av "väsentlig betydelse" för dig och att säljaren borde inse detta, 25 § KöpL. Då du köper en ny hund är det tveksamt om det utgör ett väsentligt problem för dig att inte få hunden levererad i tid.
Du kan häva köpet p.g.a. felet d.v.s. skadan som hunden lider av då detta får anses vara ett avtalsbrott av väsentlig betydelse och säljaren borde insett detta. Om säljaren inte åtgärdar problemet eller i vart fall inte gör detta inom "skälig tid" efter att du meddelat säljaren om att du vill ha hunden om säljaren betalar för alla nödvändiga veterinärkostnader har du rätt att häva köpet och få pengarna tillbaka, 37 och 39 §§ KöpL.
Viktigt är att du meddelar säljaren snabbt om du önskar häva köpet eller att säljaren ska betala för att hunden ska bli bra igen. Har du lidit ekonomisk skada kan du också få skadestånd för detta men du bör vara medveten om att summan inte går mycket utöver vad du faktiskt lidit för ekonomisk skada, 40 § KöpL.
Får du inte tillbaka din pengar kan du vända dig till Kronofogdemyndigheten och genom dem kräva ut dina pengar.
Sammanfattning
Säljaren har ansvaret för hunden och är den som måste betala veterinärkostnaderna innan köpet kan genomföras. Vill säljaren inte göra detta eller om säljaren inte svarar kan du häva köpet. Betalar inte säljaren tillbaka pengarna kan du vända dig till Kronofogdemyndigheten och få deras hjälp att få tillbaka dina pengar.
Med vänlig hälsning