Häva köp av bil från privatperson
Hej. Jag köpte en bil av en privatperson. Jag betalade lite mer än marknadens pris för att den såg bra ut, den såldes som "välskött". Så snart jag var hemma med bilen, upptäckte jag att bilen ryker mycket. Jag tog bilen till verkstaden och de sa att topplockspackningen hade gått och kamremen behöver bytas omgående. Jag kontaktade säljaren och han säger att han kan inte köpa tillbaka bilen. Han har ingen lösning. Jag har bett om hjälp av honom men han vill inte hjälpa till. Har jag en chans med tingsrätten att häva köpet?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Svaret på din fråga regleras i köplagen (KöpL) då detta gäller köp av bil mellan privatpersoner.
Avtalsfrihet:
Köplagen är inte tvingande och avtalsfrihet råder (3§ KöpL). Jag utgår dock i mitt svar från att du och säljaren inte har ett från lagen avvikande avtal.
Riskens övergång:
Som utgångspunkt är det köparen som bär risken för varan efter det att ett avlämnande skett. Att bära risken innebär att man själv får ersätta skador som uppkommit efter köpet, om skadorna inte beror på säljaren (13§ och 21§ KöpL). Risken går över på dig som köpare när du tagit hand om bilen (6§ KöpL).
Eftersom bilen började ryka mycket direkt, så snart du var hemma, är detta något som talar för att felet redan fanns sen innan. Men då du hade bilen i din besittning när felet upptäcktes, har du förmodligen bevisbördan för tidpunkten då felet uppkom (NJA 1991 s 481). Du behöver således styrka att felet med bilen förelåg innan bilen överlämnades (om beviskravet NJA 1993 s 764). Om du kan bevisa att felen rörande topplockspackningen och kamremmen fanns innan du tog hand om bilen kan säljaren hållas ansvarig.
Fel på vara:
Det är fel på bilen om den avviker från vad ni avtalat om eller vad du med fog kunnat förutsätta (17§ KöpL). Även om bilen sålts i befintligt skick så är den felaktig om den avviker från vad säljaren utlovat men också om säljaren låtit bli att upplysa om allvarliga fel som han kände till vid köpet och som skulle inverkat på försäljningen. Sådana fel kan t.e.x vara att topplockspackningen och kamremmen behövde bytas omgående.
Bilen är även felaktig om den är i väsentligt sämre skick än vad du kunnat förutsätta med ledning av priset och andra omständigheter (18§ KöpL). Här kan man ta viss hänsyn till att du betalat mer än marknadens pris.
Undersökningsplikt:
Du kan inte åberopa fel som du måste antas ha varit medveten om vid köpet och om säljaren uppmanat till att undersöka bilen innan köpet så har du en viss undersökningsplikt (20§ KöpL). Man utgår från vad en normalperson borde ha upptäckt vid en undersökning. Om bilen även rykte före köpet kan detta varit en omständighet som föranlett en mer ingående undersökning från din sida.
Men om du kan visa att säljaren handlat "svikligt" mot dig genom att undanhålla information så är det möjligt att du ändå skulle få rätt att åberopa fel även om du i och för sig kunnat upptäcka dessa vid en undersökning.
Krav på reklamation:
Det är viktigt att du reklamerar till säljaren när du upptäcker felet. Av din reklamation måste det framgå vad felen är och vilken påföljd du vill göra gällande. Detta måste dessutom ske utan oskäligt uppehåll (32§ KöpL). En reklamation kan vara både skriftlig och muntlig, alltså räcker det med att du ringer eller smsar säljaren.
Påföljder:
Påföljderna som kan bli aktuella är avhjälpande, prisavdrag eller hävning av köpet samt eventuellt även skadestånd (30§ KöpL). Vad gäller hävning ska avtalsbrottet vara av väsentlig betydelse och säljaren ska ha insett eller borde ha insett detta. Säljaren har primärt rätt till avhjälpande men om du kan visa att han agerat svikligt, så har du rätt att häva köpet även om felet inte är väsentligt.
Sammanfattningsvis:
Sammanfattningsvis är det svårt att svara på om du har en chans i tingsrätt för att häva köpet då alla omständigheter inte framgår av din fråga.
Om du gjort en reklamation, kan bevisa att felet förelåg innan köpet och att felet inte var något du borde ha märkt vid köpet kan du vinna framgång i tingsrätten. I första hand är det avhjälpande du kan kräva. Om säljaren vägrar hjälpa till att åtgärda felet kan man kräva andra påföljder som prisavdrag eller hävning.
Kan du och säljaren inte komma överens och om du vill ha hjälp med att pröva tvisten i domstol kan du boka tid och få hjälp av våra jurister. Du bokar tid direkt på http://lawline.se/boka.
Hoppas att detta var till hjälp och att du har fått svar på din fråga!
Med vänliga hälsningar,