Häva bilköp

2015-10-18 i Konsumentköplagen
FRÅGA
Häva bilköp! Köpte en Honda i torsdags och vill nu häva köpet! Det verkar som om firman inte gått igenom bilen då jag var inne i fredags och påpekade vissa saker som de inte visste om, fukt i backljusen, vikfunktionen i backspeglarna fungerade inte. Enligt besiktningsprotokollet läcker ena stötdämparen fram olja det fick jag aldrig veta! Det fanns ingen varudeklaration lr några lappar på bilen ang bilens skick lr pris. Bilen var nog tvättade utvändes men ej städad för försäljning inne. Går man in i och söker på bilregister är bilen avställd?! Där står att den är värd 63100-69700kr mitt pris var 89000kr, efter prutning 84000kr. De hade en driv att man kunde byta in sin gamla bil och få -15000kr avdrag. Känns som om jag köpt grisen i säcken! Har jag rätt att häva köpet???!!! / Ann
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom att du köpte din bil av en firma (som jag antar är en näringsidkare) är konsumentköplagen (KKöpL) tillämplig. För att få häva köpet måste det föreligga ett fel i bilen enligt KKöpL. Enligt 16 § KKöpL föreligger ett fel om bilen avviker från det som du och säljaren avtalat om, till exempel kvalité och andra egenskaper. I detta fall framgår det inte om ni avtalat om att bilen ska vara i ett visst skick. Enligt min mening skulle jag nog påstå att det är fel i varan i detta fall. Med tanke på priset som du har betalat tycker jag att du ska kunna förvänta dig att bilen är i ett fungerande skick. Även om bilen skulle varit såld i befintligt skick anses det fortfarande vara fel i vara om den är i sämre skick än vad du hade kunnat förvänta dig med tanke på priset enligt 17 § KKöpL.

Enligt 20 § KKöpL ansvarar säljaren för sådana fel som fanns vid avlämnandet av bilen, och av din beskrivning verkar alla fel ha funnits innan ditt köp. För att få häva köpet måste du meddela säljaren om att det är fel på bilen inom skälig tid efter att du märkt felet enligt 23 § KKöpL (vilket du verkar ha gjort). Du får häva köpet om felet är av väsentlig betydelse för dig enligt 29 § KKöpL. Väsentligt i detta fall skulle kanske vara att bilen inte går att använda över huvud taget. Tyvärr så tror jag inte att du har rätt att häva då felen antagligen går att avhjälpa. Enligt 26 § KKöpL har du rätt att kräva att de åtgärdar felen.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel Frick
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Konsumentköplagen (1095)
2020-11-25 Fackmannamässigt avhjälpande
2020-11-22 Kan jag få vara ersatt när den är installerad?
2020-11-20 Kan jag lämna tillbaka en ännu inte betald produkt?
2020-11-17 Vad är tidsfristen för reklamation av en felaktig vara?

Alla besvarade frågor (86442)