Har pensionär rätt till semesterersättning vid timanställning?

Ja har arbetat ett antal timmar senaste året har ja rätt till semesterlön ja är pensionär

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om semesterersättning finns stadgade i semesterlagen (SemL). Lagen är semidispositiv vilket innebär att det kan göras avsteg från lagen genom kollektivavtal (2 a § SemL).

Som timanställd har man inte automatiskt rätt till semesterledighet, men man har rätt till semesterersättning. Semesterersättningen motsvarar 12 % av din lön. Arbetsgivaren kan antingen betala ut den löpande varje månad eller som samlad summa en gång per år (16 b § och 29 § SemL).

Som pensionär som arbetar några timmar då och då har du rätt till semesterersättning till 12 % enligt semesterlagen. Kontrollera dock ditt kollektivavtal för att se vilka villkor som gäller för just dig då man kan göra avsteg från lagen genom kollektivavtal.

Med vänliga hälsningar

Jonna JohanssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Semester och semesterersättning ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000