Har man alltid rätt till 25 dagars obetald semester?

Hej!

Jag börjar eventuellt en ny anställning i maj, som inleds med 3 månaders prövotid.

Jag undrar hur det fungerar med semester under denna provanställning i sommar - kollektivavtalet hänvisar till semesterlagen, men jag tycks ej hitta svar på mina frågor som lyder följande:

Har man alltid rätt till 25 dagars obetald semester oavsett hur lång tid man har genomfört på sin provanställning? Eller baseras hur många obetalda dagar du får ta ut på hur länge du har jobbat, trots att du inte tjänar på att ta ut dem?

Tack på förhand!

Lawline svarar

Hej och tack för att du ställer din fråga till Lawline!

Regler om anställdas rätt till semester finns, som det står i ditt kollektivavtal, i semesterlagen.

Alla arbetstagare har alltid rätt till sammanlagt 25 semesterdagar per år (). Något krav på intjänande finns inte för att få rätt till dessa 25 semesterdagar. Denna bestämmelse är dessutom tvingande, vilket betyder att arbetsgivaren inte kan avtala bort den.

Det antal semesterdagar som du har rätt till semesterlön beror på hur många dagar du varit anställd under ditt intjänandeår (intjänandeår för sommaren 2018 är från 1 april 2017 till 31 mars 2018). Normalt tjänar man in ca två betalda semesterdagar per månad. Hade du t.ex. arbetat en månad i mars skulle du därför antagligen haft rätt till två betalda semesterdagar och 23 obetalda semesterdagar denna sommar.

Eftersom din anställning börjar nu i maj så innebär det att du arbetar på intjänandeår för nästa sommar, och alltså inte har jobbat in betalda semesterdagar för i år (men väl för nästa år). För denna sommar finns alltså en rätt till 25 obetalda semesterdagar.

Det är frivilligt om du vill ta ut den obetalda semestern (). Om arbetsgivaren begär det ska du lämna besked angående om du vill avstå från de obetalda semesterdagarna. Beskedet är bindande och man har inte rätt att ångra sig i efterhand och vilja ha obetald semester som man avstått ifrån.

Om inget annat har avtalats ska semester (betalad eller obetald) förläggas någon gång under perioden juni-augusti (12§).

Det är dock viktigt att tänka på att anställningsavtal och/eller kollektivavtal kan reglera semestern på just din arbetsplats på ett annorlunda sätt. Den period som räknas som intjänandeår och semesterår kan avtalas annorlunda genom kollektivavtal och var semestern ska förläggas kan se annorlunda ut i ditt anställningsavtal. Du och din arbetsgivare kan även komma överens om att semestern ska förläggas under någon annan period av semesteråret.

Har du fler frågor är du välkommen att skriva till oss igen, eller ringa in till oss på vår telefon 08 533 300 04 på vardagar mellan 10-16.


Hälsningar

Robin UddénRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Semester och semesterersättning ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000