Har jag som bror rätt att ta del av arv trots testamente?

2019-07-25 i Testamente
FRÅGA
Om en bror har testamenterat allt till särkulledotter har jag som bror ej rätt till del av arv .
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Inom svensk rätt finns det en förhållandevis stor frihet att fördela kvarlåtenskap vid ens bortgång. Fördelning av kvarlåtenskapen sker med testamente. Den enda som inte kan göras arvlös är bröstarvinge, dvs. testators barn, barnbarn osv. (jfr 2 kap. 1 § Ärvdabalken, ÄB). Bröstarvinge har alltid rätt till sin laglott, vilket är hälften av arvslotten (7 kap. 1 § ÄB).

Som bror till den avlidna har du en arvsrätt enligt den legala arvsordningen (om det inte finns andra efterlevande som ärver före dig, i högre arvsklass). Däremot kan din bror testamentera bort hela sin kvarlåtenskap och du har rent juridiskt ingen rätt att ta del av arvet i sådana fall.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
B Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-26 11:57
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2263)
2019-10-14 Uppfyller en underskrift med initialer formkravet för ett vittnes namnunderskrift i ett testamente, och vad kan jag göra om tingsrättens bedömning går mig emot?
2019-10-07 Sparande på konto som enskild egendom
2019-10-07 Testamentera framtida egendom
2019-10-06 Frågor om testamente

Alla besvarade frågor (73671)