Har halvsystern rätt till laglott om den avlidne testamenterat bort all egendom till en vän?

2017-10-04 i Testamente
FRÅGA
Hej! Om en person avlider och endast har en halvsyster som släkting, dvs personen har ingen partner, barn eller föräldrar och personen har testamenterat hela kvarlåtenskapen till en vän. Har halvsystern någon arvsrätt/laglott eller tillfaller hela kvarlåtenskapen vännen?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vid frågor om arv är reglerna i ärvdabalken (ÄB) tillämpliga. Det är bara den avlidnes bröstarvingar som har rätt till laglott när den avlidne har testamenterat bort kvarlåtenskapen. (7 kap. 1 § ÄB) Bröstarvingar är den avlidnes barn, eller om de är döda, den avlidnes barnbarn. (2 kap. 1 § ÄB)

Personen har därför rätt att testamentera bort hela kvarlåtenskapen till sin vän. Halvsystern har inte rätt till någon laglott eftersom hon inte är en bröstarvinge till den avlidne.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med Vänliga Hälsningar

Annelie Burström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2930)
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz
2021-09-07 Hävande av samboavtal och testamente

Alla besvarade frågor (95749)