FrågaKÖPRÄTTKöplagen12/03/2017

Har en säljare vid en auktion ångerrätt om denne får ett högre bud?

Hej! Jag såg en annons i en streetloppis app. Varan, en märkesväska. Var utlagd för 300kr. Jag la då bud på 300kr som säljaren accepterade och appen tog upp en varningsruta där det stod bland annat " bekräfta affären så har både säljaren och köparen bundit sig till ett lagligt bindande avtal" och så fick man klicka bekräfta. Både jag och säljaren gjorde det och det var nu bara att hämta varan. När vi håller på att bestämma när jag kan få hämta så ändrar sig säljaren helt plötsligt och säger hon haft väskan ute på en annan sida också och fått högre bud, och att jag får buda över det om jag vill ha väskan. Jag talar då om att hon och jag redan bundit oss till ett avtal så det är de som gäller. Säljaren vägrar ge sig och menar att jag ska betala dyrare för väskan om jag vill ha den. Jag har upplyst henne om att det är avtalsbrott om hon ej fullföljer. Jag undrar nu hur jag anmäler detta avtalsbrott. Hur går jag tillväga? Och vad kan påföljderna för säljaren bli?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Har ett bindande avtal kommit till stånd?

Du har lämnat ett anbud (ett erbjudande om att köpa väskan) och säljaren har accepterat ditt anbud. Av informationen i din fråga att döma finns det ingenting som talar för att ett bindande avtal inte har uppkommit. Det är en allmän rättsprincip att ingångna avtal ska hållas.

Vad händer om köparen inte vill leverera väskan?

Eftersom ett bindande avtal har uppkommit har du rätt att kräva fullgörelse av avtalet, annars skulle ju ett bindande avtal inte betyda särskilt mycket (detta framgår uttryckligen av 23 § första stycket köplagen). Om säljaren inte överlämnar väskan till dig utgör detta ett avtalsbrott som i sin tur innebär att du kan göra påföljder gällande (22 § köplagen).

Om säljaren inte kan fullgöra köpet, t.ex. på grund av att väskan redan har blivit såld, finns ingen möjlighet att kräva fullgörelse (säljaren kan givetvis inte leverera en väska som hon inte längre har kvar). Då kan du istället kräva skadestånd (27 § köplagen). Som utgångspunkt ska skadeståndet försätta dig i en situation som om avtalsbrottet inte hade skett. Den förlust du drabbades av genom avtalsbrottet ska alltså beräknas i pengar och betalas av säljaren.

Högsta domstolen har i ett ganska nytt avgörande (där omständigheterna var mycket lika de du berättar om) gjort en skadeståndsberäkning som baseras på det värde varan till slut såldes för minus det värde den första köparen var beredd att betala (Högsta domstolens dom i mål T 4080/15). Högsta domstolen menade att varans marknadsvärde var det högre budet som inkom senare, och att köparen därefter hade gått miste om den vinst som avtalet hade inneburit (säljaren hade gått miste om ett bra köp). Jag vet inte hur mycket väskan till slut såldes för, men om väskan t.ex. blev såld för 500 kr hade ditt skadestånd med denna beräkningsmodell blivit 200 kr (500 kr minus 300 kr). Utan att ha all information blir det dock svårt för mig att avgöra huruvida detta är en lämplig beräkningsmetod i ditt fall.

Vad bör du göra nu?

För att få säljaren att leverera väskan eller betala skadestånd kan du ansöka om stämning. Mer information om hur du går tillväga för att ansöka om stämning finner du på Domstolsverkets hemsida.

Denna tvist berör dock ett så pass litet belopp att du bör fundera över om du tycker att det är värt mödan. Oavsett hur du väljer att göra bör du först och främst kontakta säljaren och förklara att du har för avsikt att antingen kräva fullgörelse (att säljaren ska ge dig väskan mot att du betalar pengar) eller skadestånd.

Om du har några fler frågor är du varmt välkommen att använda kommentarsfältet här nedanför.

Lycka till!

Hälsningar,

Viktor SvenssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Köplagen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo