Har en köpare rätt att häva köpet vid felaktiga uppgifter i marknadsföringen?

2017-09-27 i Köplagen
FRÅGA
Hejsan! Jag har sålt två fåtöjer på Blocket och sålde dessa ganska omgående via telefon och höll dessa en vecka, för att sedan köparen skickar sin pappa att hämta och betala dessa. Men nu har köparen hört av sig och inte är nöjd för denna påstår att fåtöljerna är i skai (fuskskinn) och inte i skinn som det stod i annonsen. Jag har ju ingen koll på detta och har då inte medvetet skrivit fel i annonsen, utan jag trodde självklart att det var fåtöljer I skinn.Men har köparen rätt att lämna tillbaka fåtöljerna?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Eftersom din fråga berör ett köp av lös egendom mellan två privatpersoner är köplagen tillämplig. Om en vara avviker i fråga om art, kvalité eller andra egenskaper som följer av avtalet är varan att anse som felaktig. Fel föreligger även om varan inte överensstämmer med sådana uppgifter om varans egenskaper som säljaren har lämnat vid marknadsföringen av varan (i det här fallet det du angett i annonsen oavsett om du själv trott att det varit riktigt) eller annars före köpet och som kan antas ha inverkat på köpet (17-18 § köplagen).

Om du som köpare inte har möjlighet att avhjälpa felet, d v s klä om fåtöljerna i skinn eller genomför en omleverans av avtalsenliga fåtöljer i skinn så har säljaren rätt att häva köpet (37 § köplagen).

Med vänlig hälsning,

Lenita Pettersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1388)
2021-07-30 Köpares dröjsmål med hämtning
2021-07-29 Fel i husvagn, köparens rättigheter
2021-07-29 Fel i husvagn
2021-07-28 Felansvaret enligt köplagen - Vad gäller?

Alla besvarade frågor (94414)