Har en arbetsgivare rätt att kräva sjukintyg på ordinarie vårdare som blivit sjuk?

2017-10-11 i Föräldraledighet
FRÅGA
Hej! Får arbetsgivaren begära in sjukintyg på fru/sambo vid VAB för att ordinarie vårdnadshavare är för sjuk för att ta hand om barnen?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En förälder har rätt till ledighet med tillfällig föräldrapenning för att vårda sitt barn när den ordinarie vårdaren är sjuk. Detta framgår av Föräldraledighetslagen, se här.

Arbetsgivarens rätt att kräva sjukintyg regleras i Lag (1991:1047) om sjuklön. Där framkommer att det sjukintyg är något som en arbetsgivare kan begära ev en arbetstagare, se här. Det innebär att arbetsgivaren inte har rätt att kräva ett sjukintyg från en person som inte är anställd hos hen.

Sammanfattningsvis har alltså en arbetsgivare inte någon rätt att begära in sjukintyg gällande den ordinarie vårdnadshavaren.

Hoppas du fick svar på dina fråga!

.

Jenny Ångström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?