Har man rätt till friskvårdsbidrag under föräldraledighet?

Hej! Jag planerar att vara föräldraledig hela nästa år och jag undrar om jag har rätt till friskvårdsbidrag då samt andra naturaförmåner vi har som anställda. Min chef menar att jag inte har rätt till detta som ledig utan är till för dom som arbetar. Tack.

Lawline svarar

Hej!


Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Jag förstår det som att din fråga handlar om huruvida man har rätt till friskvårdsbidrag under sin föräldraledighet. Jag kommer därför att utgå från det i mitt svar nedan. 


Friskvårdsbidraget är ett ekonomiskt bidrag som ska rikta sig till alla anställda på arbetsplatsen oavsett anställningsform (RÅ 2001 ref. 44). Skatteverket har dock fastställt att arbetsgivaren får proportionera ut friskvårdsbidraget till sina anställda utifrån deras arbetstid eller anställningstid. En person som arbetar 50% kan därför bli berättigad endast 50% av det friskvårdsbidrag som en person som arbetar 100% skulle haft. Myndigheten framhåller vidare att “minskad arbetstid eller ledighet på grund av sjukskrivning eller föräldraledighet” inte bör medföra en sådan reduktion av friskvårdsbidraget. Detta leder till slutsatsen att du har fortsatt rätt till lika mycket friskvårdsbidrag nästa år när du går på föräldraledighet som du har nu.


Om du önskar läsa mer om Skatteverkets rättsliga vägledning vad gäller friskvårdsbidraget kan du göra det här!


Hoppas att du fick svar på din fråga!


Vänligen,

Ellen PiggRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arbetsrätt och Föräldraledighet ? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo