Har en arbetsgivare en skyldighet att anställa en praktikant sedan ett år tillbaka?

Hej,

Den 1 januari påbörjade jag ett vikariat som tar slut nu den 30december. Har försökt läsa på lite men känner mig inte säker. Är det så att om det skulle finnas en tjänst som jag har kvalikationer för så är dom skyldiga att erbjuda mig den tjänsten. Om dom inte skulle göra det vad vänder jag mig?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

En arbetsgivare som ska anställa någon under en tillsvidaretjänst är fri att sätta vilka kvalifikationer denne finner lämpligt. Skulle det vara så att du haft en felfri praktik och arbetsgivaren inte väljer att gå vidare med anställning kan det vara anledning att undersöka meriter hos den personen som blivit tilldelad arbetet. Det kan nämnligen vara så att det rör sig om diskriminering. Du har rätt att kräva ut meriterna av arbetsgivaren på den som fick tjänsten tilldelad (2 kap. 4 § Diskrimineringslagen).

Således krävs att du kan bevisa att arbetsgivaren har valt att inte anställa dig på någon grund som är hänförlig till kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, ålder, funktionshinder, etnisk tillhörighet, sexuell läggning (1 kap. 5 § Diskrimineringslag).

Avslutningsvis

Det är alltså inte så att arbetsgivaren har någon skyldighet att anställa dig. Men däremot har du haft en praktik väldigt länge och bör vara kvalificerad för tjänsten. Skulle då arbetsgivaren välja bort dig tycker jag du borde undersöka saken. Du kan vända dig till diskrimineringsombudsmannen eller facket.

Hoppas du fick svar på din fråga,

MVH

André BlomquistRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arbetsrätt och Arbetsgivarens skyldigheter ? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo