Har arbetsgivaren kvittningsrätt mot arbetskläder?

2017-10-24 i Övrigt
FRÅGA
Hej. Jag har slutat på ett jobb och skulle få en sista lön utbetald av arbetsgivaren 2017-10-25. Men arbetsgivaren krävde då att jag skulle lämna tillbaka arbetskläderna annars skulle jag inte få min lön utbetald. Får arbetsgivaren göra på detta vis? Att kvitta min lön mot arbetskläderna?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Arbetsgivarens kvittningsrätt

För att arbetsgivaren ska få kvitta arbetstagarens lön krävs att det finns en motfordran som har samband med anställningen. Jag kan inte med absolut säkerhet säga att kläder är en sådan motfordran men jag antar att ni vid anställningens början avtalade att kläderna skulle återgå när anställningsförhållandena upphör. Det talar för att kläderna kan vara en motfordran.

Kvittning kan ske om arbetstagaren tillåter det (2 § Lag om arbetsgivaren kvittningsrätt). Om inte arbetstagaren tillåter kvittningen får den endast ske mot arbetstagarens medgivande om det avtalats mellan parterna. Exempelvis om det står i anställningsavtalet att "vid icke återlämnade arbetskläder vid anställningens slut kommer avdrag/kvittning göras från lönen". En annan möjlighet är även om det regleras i arbetsgivarens kollektivavtal att den åtgärden är tillåten (3 § lag om arbetsgivarens kvittningsrätt).

Jag råder dig att läsa igenom anställningsbeviset samt kolla upp arbetsgivarens kollektivavtal. Om kvittningsrätten mot arbetskläder inte föreskrivs där så har inte din arbetsgivare rätt att kvitta kläderna mot din lön.

Lycka till!

Om du vill ha mer rådgivning är du mer än välkommen att vända dig till några av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Med vänlig hälsning,

Natalie van den Broek
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1938)
2021-09-15 Får min arbetsgivare sprida privat information om mig?
2021-09-06 Behåller jag SGI vid en kortare anställning?
2021-09-05 Gäller nya LAS retroaktivt?
2021-09-03 Kan en arbetstagare bestrida en varning från sin arbetsgivare om den saknar grund?

Alla besvarade frågor (95665)