Häktning när det inte finns bevis

FRÅGA
Hej min kille har ett då fast jobb och även ett företag han har blivit häktad för ett misshandel. Och har nu suttit inne i häktet 2 månader. Det finns ingen bevis på att han har slagit ellr gjort nått till den ena killen. Men varför släpps han inte?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna för häktning finns i rättegångsbalken (1942:740).

För häktning krävs det att man är på sannolika skäl misstänkt för ett brott för vilket det är föreskrivet fängelse i minst ett år (24 kap 1 §). En person kan oberoende av brottets beskaffenhet häktas om han är okänd och vägrar att lämna uppgift om sin identitet eller när han saknar hemvist i Sverige (24 kap 2 §). Häktning kan också ske när personen är skäligen misstänkt för brott om reglerna i 1 § eller 2 § är uppfyllda och det är av synnerliga vikt att han häktas i avvaktan på ytterligare utredning (24 kap 3 §).

För att kunna svara på din fråga skulle jag behöva information om varför han är häktad och vilken bestämmelse som tillämpats. Om du återkommer med sådan information kan vi förklara hur bestämmelsen bör tillämpas och om häktningen skett i enlighet med lagen.

Återkom gärna!

Linnéa Lind
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Gripande, häktning, anhållande (218)
2020-11-26 Hur kommer man i kontakt med någon i häktet?
2020-11-26 Är man fri från misstankar om man frisläpps från anhållande?
2020-11-19 Får en enskild gripa någon som har begått ett brott?
2020-11-17 Nekande av besök i häkte bl.a.

Alla besvarade frågor (86559)