Häktning efter huvudförhandling

FRÅGA
Hej är så att min kille är häktad i väntan på rättegången som kommer hållas i början av maj. För bland annat grovt vapenbrott o grov misshandel . Anledningen att han sitter fortsatt häktad är för kollusionsfara inge annat o den andre killen som va med sitter häktad för kollusionsfara samt risk för att begå nya brott om den snubben sätts på fri fot. Hur stor är chansen att min kille blir släppt efter rättegången i väntan på dom? Då enda anledningen är kollusionsfara? Mvh
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler kring häktning finns i Rättegångsbalken (RB).

Kollusionsfara och dess upphörande

Att vara häktad på grund av kollusionsfara innebär att man är frihetsberövad för att det finns en risk att man förstör bevis eller på något annat sätt försvårar brottsutredningen (24 kap 1 § p.2 RB).

Kollusionsfaran upphör i de flesta fall efter att rättegången (huvudförhandlingen) ägt rum, eftersom all bevisning då har tagits upp. Det innebär att det inte längre finns skäl att hålla personen häktad. Detta förutsätter såklart att domstolen inte anser att det uppkommit någon annan grund för att hålla honom fortsatt häktad, det vill säga att han fortsätter att begå brott eller att det finns risk för att han inte inställer sig till ett eventuellt fängelsestraff (24 kap 1 § RB).

Slutsats

Med största sannolikhet kommer din kille alltså att släppas från häktet efter att huvudförhandlingen ägt rum, eftersom det inte längre finns någon kollusionsfara.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Lovisa Lindgren
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Gripande, häktning, anhållande (198)
2020-09-20 Kan man få frivård som alternativ till häktet?
2020-09-18 Kan jag ta reda på om en person sitter häktad och i så fall vart den sitter häktad?
2020-09-01 Vad krävs för att någon ska kunna häktas?
2020-08-31 Kroppsvisitation

Alla besvarade frågor (84334)