Gruppförsäkringar och negativ avtalsbindning

2017-07-11 i AVTALSRÄTT
FRÅGA
Hej, Har en försäkring och nu skickade dom ett brev där vi kan få ett tillägg som kostar ca 79 kr/mån extra detta skickar dom till alla som har försäkring och samtidigt är medlem i metall facket, men tydligen om jag inte svarar så igår jag avtalet med dom och dom skickar faktura till mig. Det jag undrar är vore det inte vara tvärtom att om jag svarar ingår jag avtalet? för om det funkar så här kan man ju skicka avtal till vem som helst och hoppas att dom inte läser brevet och bara kastar det?
SVAR

Hej, och tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga!

Negativ avtalsbindning
Det här låter som negativ avtalsbindning. Negativ avtalsbindning är som utgångspunkt inte tillåtet i Sverige. Enligt huvudregeln blir man först bunden av ett avtal efter att man accepterat anbudet och inte på grund av att man är passiv. Däremot finns det undantag när det kommer till förnyelser av försäkringar eller prenumerationer och i en del fall kan det då vara tillåtet med negativ avtalsbindning. D.v.s. att man blir bunden genom passivitet.

Försäkringsbolaget får vid gruppförsäkringar skicka ut en faktura med ett inbetalningskort då försäkringen löper ut eller måste förnyas och mottagaren blir då betalningsskyldig i de fall man inte aktivt meddelar att man inte vill förnya sitt avtal.

Det har diskuterats mycket huruvida detta förfarande ska anses okej ur ett konsumentperspektiv, men än så länge är det okej enligt reglerna om gruppförsäkringar i försäkringsavtalslagen (FAL).

Har du funderingar kring fakturan tycker jag att du bör kontakta ditt försäkringsbolag och hör vad de har att säga. Sedan tycker jag du kan kolla med ditt fack samt allmänna reklamationsnämnden om hur det ser på fakturan.

För vidare rådgivning kan du kontakta en av våra jurister på Lawlines Juristbyrå, det går bra att boka tid här.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Om du undrar något mer är du välkommen att kontakta oss igen.

Vänligen,

Emma Furwed
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?