Göra allt till enskild egendom genom äktenskapsförord

FRÅGA
HejJag och min man har ett registrerat äktenskapsförord som innehåller frasen "all egendom som förvärvats innan eller under äktenskap är enskild". Innebär det automatiskt att mina konton med mitt namn som inte används till gemansamma utgifter förblir mina pengar vid skilsmässa?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ett giltigt äktenskapsförord med innehållet att "all egendom som förvärvats innan eller under äktenskap är enskild" får till följd att allt utom eventuell avkastning av den enskilda egendomen (exempelvis utdelning eller vinst efter försäljning av aktier) är enskild egendom. För att även avkastningen ska vara enskild egendom krävs att detta föreskrivs i äktenskapsförordet – i annat fall är den giftorättsgods. (7 kap 2 § första stycket första punkten & andra stycket äktenskapsbalken)

Vid en eventuell skilsmässa skulle alltså alla dina pengar (med undantag pengar som utgör avkastning), oavsett vad du brukar använda dem till vara din enskilda egendom. Äganderätten består nämligen under äktenskapet och vad du använder dina pengar till har ingen betydelse för klassificeringen av det som finns kvar på dina konton vid en eventuell skilsmässa (1 kap 3 § äktenskapsbalken). Angående gemensamma konton är även dessa enskild egendom till följd av äktenskapsförordet – de skulle dock kunna anses vara samägda vilket i så fall innebär att en del är din enskilda egendom och en annan del är din makes enskilda egendom. Så gäller även för gemensam bostad och inredning med mera. Att egendom är samägd hindrar alltså inte att den också kan vara enskild egendom med en del av värdet för respektive make.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Malin Gustavsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1281)
2021-11-20 Verkan av äktenskapsförord
2021-11-12 Änkling eller ogift
2021-11-11 Hur säkrar man egendom från bodelning?
2021-11-06 Särkullbarn, arvsrätt och äktenskapsförord

Alla besvarade frågor (97355)