Givare hävdar att gåva var lån

2017-12-10 i Gåva
FRÅGA
låndade ut 6-7 tusen kr till en bekant, tills han fick sålt sin lägenhet. När han sålt, fick han 800 tusen i vinst. Han ringde och frågade efter min kontonummer, sen sa han att jag har fört över dina pengar som jag lånat plus lite till, "du får det" så fick jag 10000 kr, nu ett år senare, när han spenderat allt så ringer hans pappa och säger att jag är skylldig han 10000 kr. vi har banköverförningen på papper sa han, har du papper de på han lånade av dig fråga han.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Utan ett avtal eller skuldebrev som säger att du är skyldig din bekant pengar kan han inte kräva betalning av dig. Bara en banköverföring utgör inget bevis på att ni haft ett låneavtal.

Om det inte fanns något avtal om att de extra pengarna var ett lån utgjorde överföringen av dem en fullbordad gåva. En sådan kan din bekant inte kräva tillbaka i efterhand. En gåva betraktas nämligen som ett avtal som innebär att du får pengarna utan krav på någon motprestation. Precis som för andra avtal gäller att en part inte kan ändra villkoren utan att den andra går med på det. Om din bekant givit dig pengarna och ingenting tyder på att ni kommit överens om något annat kan han alltså inte begära tillbaka dem.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga.

Vänliga hälsningar

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (761)
2021-11-30 Om gåvobrevet kan leda till invändningar
2021-11-30 Kan villkor i gåva göras gällande mot gåvotagares arvingar?
2021-11-28 Kan uppdragstagare vägra ge ut pengar trots uppdragsgivares instruktion?
2021-11-27 Kan jag ge del av fastighet till min partner?

Alla besvarade frågor (97596)