Giltigheten av ett borttappat hyresavtal

2017-03-20 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej, jag hyr ut min villa och har tappat bort original kontraktet men har ett utan namnteckning på. Om hyresgästen mot förmodan skulle hävda att det inte finns något kontrakt vad gäller då?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns inga formkrav för hur ett hyreskontrakt ska vara utformat. Det kan vara både muntligt och skriftligt, vilket betyder att eran överenskommelse och ert avtal fortfarande gäller oavsett om originalkontraktet finns eller inte. Ett skriftligt avtal är att föredra då det blir lättare att bevisa vad som har avtalats.

Både hyresvärden och hyresgästen har rätt att begära att hyreskontraktet ska upprättas skriftligen, enligt hyreslagen 2 §. Det verkar ju dock som att du redan har avtalet i skriftform, vilket också kan användas som bevisning vid en tvist. Att avtalet dessutom är undertecknat av båda parter underlättar ytterligare för bevisningen, men underskrifterna krävs inte för att avtalet fortfarande ska vara giltigt i sig.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh,

Jesper Forsgren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1618)
2021-09-20 Har hyresgästen besittningsskydd i ett vanligt bostadshus?
2021-09-19 När brukar man betala hyra?
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt

Alla besvarade frågor (95763)