Gift - med och utan äktenskapsförord

FRÅGA
Om man gift sig utan att ha skrivit något som helst kontrakt, vad innebär detta? Vad finns det för olika slags äktenskapskontrakt? Finns det information om svenska äktenskapskontraktsregler att tillgå på franska, alternativt engelska?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om man gifter sig utan att ha skrivit något äktenskapsförord har man giftorätt i varandras egendom. Det innebär att man har rätt till hälften var av värdet på boets alla tillgångar (efter avdrag för skulder) - alltså även sådant man har skaffat var för sig före äktenskapet. Kort sagt innebär det att man, när man skiljer sig, delar 50-50 på allting som man har. För att undvika detta kan man skriva äktenskapsförord som säger att viss egendom ska vara enskild egendom och således inte delas med hälften var när man skiljer sig. Äktenskapsförordet måste ni sedan registrera hos Skatteverket.

Jag hittade en sida där det står lite om detta på engelska. Klicka här.

Vid ytterligare frågor eller funderingar är du välkommen tillbaka till oss på Lawline!

Vänliga hälsningar,

Ni de Keiser
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1251)
2021-07-15 enskild egendom och testamente
2021-07-01 Vad gäller för bostadstillägg vid giftemål?
2021-06-30 Kan ett äktenskapsförord tecknas under pågående äktenskap? + hur behandlas pensionssparande vid bodelning?
2021-06-30 Måste ett äktenskapsförord vara registrerat hos Skatteverket?

Alla besvarade frågor (94236)