Gåva till barn från dement förälder

2017-03-13 i Gåva
FRÅGA
Kan en dement förälder skriva över sitt hus som gåva till ett av tre barn?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I din fråga aktualiseras lagen om verkan av avtal, som slutits under påverkan av psykisk störning (1924 års lag). Den säger att avtal som ingåtts av person med en psykisk störning är ogiltiga. En dement person räknas i de flesta fall vara påverkad av en psykisk störning. Det innebär alltså att gåvoavtalet till barnet är ogiltigt.

Läget är dock annorlunda i de fall föräldern har en god man eller förvaltare som tar hand om dennes egendom, då kan gåvan ges och antas då vara ett förskott på arv till det barnet som får huset (6 kap. 1 § ärvdabalken).

Slutsatsen blir alltså att föräldern kommer behöva en god man eller förvaltare för att ge bort gåvor. Detta är ju dock satt under förutsättning att hennes demens är relativt grav.

Jag hoppas att mitt svar har varit till hjälp!
Med vänlig hälsning,

Jonas Wester
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (726)
2021-07-21 Kan man återkalla en gåva (fastighet)
2021-07-18 Hur kan man komma i kontakt med Lawlines juristbyrå?
2021-07-12 Jag vill överlåta min andel i bostadsrätt genom gåva, hur gör jag?
2021-07-12 Vilka formkrav finns för samboavtal och gåvobrev av fastighet?

Alla besvarade frågor (94235)