Gåva av pengar som enskild egendom?

FRÅGA
Kan man överlåta lös egendom (pengar) som gåva till sin dotter som enskild egendom trots att hon f n är sambo man antagligen gifter sig framöver? Jag inser att gåvan automatiskt är enskild egendom så länge man är ogift, så frågan är väl om man kan "låsa" gåvan som enskild i förväg så att den blir enskild när giftermålet sker.Bästa hälsningar
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enskild egendom regleras i äktenskapsbalken (ÄktB).

En makes egendom är giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom (7:1 ÄktB). Egendom som make fått i gåva av någon annan än den andra maken med det villkoret att egendomen ska vara mottagarens enskild är enskild egendom (7:2 p. 2 ÄktB). Har den enskilda egendom ersatts av annan egendom är även den enskild (7:2 p. 6 ÄktB).

Detta innebär att du behöver skriva ett gåvobrev med en klausul om att gåvan och avkastningen av gåvan ska vara dotterns enskilda egendom. På så sätt försäkrar du dig om att gåvan och även eventuell avkastning blir dotterns enskilda egendom. Det är dock viktigt att din dotter håller gåvan avskild från annan egendom för att den ska behålla sin identitet. Pengarna bör placeras på ett separat bankkonto för att hållas avskilda och inte sammanblandas med dotterns övriga pengar. Samma sak om hon köper något för pengarna är det viktigt att det hålls avskilt från annan egendom.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Johanna Ambjörn
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1281)
2021-11-20 Verkan av äktenskapsförord
2021-11-12 Änkling eller ogift
2021-11-11 Hur säkrar man egendom från bodelning?
2021-11-06 Särkullbarn, arvsrätt och äktenskapsförord

Alla besvarade frågor (97674)