Gåva av fastighet till flera mottagare, och går det att ångra sig?

2017-11-26 i Gåva
FRÅGA
Hej! Jag äger 1/3 av en stuga vi ärvt. Taxeringsvärde 1000 000.Nu vill jag ge min del till mina tre barn som gåva, dock inte som förskott på ett arv. Jag har läst lite om hur man skriver. Nu undrar jag om man kan skriva ETT brev där alla tre barnen upptas för att slippa avgiften för tre brev?Kan man ta tillbaka ett sådant här avtal?Vad innebär det skattemässigt för mottagarna? Jag fortsätter att betala befintliga lån.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag har delat upp din fråga i tre olika delar och besvarar dem en i taget.

Ett gåvobrev till flera mottagare

De formkrav som ställs på ett gåvobrev är att det ska vara skriftligt, innehålla vem som är gåvogivare (i detta fall alltså du) och vilka som är gåvotagare och att alla parter ska skriva under gåvobrevet (4 kap. 1 och 9 § jordabalk). Om ni hade velat att även lånen skulle övergå till barnen bör det framgå i gåvobrevet men det blir inte aktuellt i ditt fall. Det finns inga andra formkrav och därför inga problem med att ange flera gåvomottagare i samma gåvobrev.

Kan man ta tillbaka en gåva?

Innan en gåva är helt fullbordad så kan man ångra gåvan, men när gåvan är fullbordad så kan man inte ångra den (1 § gåvolagen). Det finns dock undantag från denna regel, om du som gåvogivare har satt upp vissa villkor för gåvan och dessa krav inte fullgörs så kan gåvan återgå till givaren, om detta står i gåvobrevet.

Skattemässiga konsekvenser

Gåvor, precis som arv, är skattefria och därför behöver inte någon av er skattas för överlåtelsen av stugan (8 kap. 2 § inkomstskattelagen). Om gåvomottagarna (alltså dina barn) i framtiden säljer stugan så beräknas deras kapitalvinst som om de köpt stugan för lika mycket pengar som du gjorde. Men eftersom du ärvde stugan så är det den tidigare ägarens inköpspris som ligger till grund för den beräkningen (44 kap. 20 § andra stycket jordabalk). Men detta är alltså inte någon som blir aktuellt förrän de i sin tur säljer stugan.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vill du ha mer rådgivning eller hjälp av en jurist?
Då kan du vända dig till vår telefonrådgivning eller boka tid med en jurist

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

Med vänliga hälsningar,

Andreas Grundstedt
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (761)
2021-11-30 Om gåvobrevet kan leda till invändningar
2021-11-30 Kan villkor i gåva göras gällande mot gåvotagares arvingar?
2021-11-28 Kan uppdragstagare vägra ge ut pengar trots uppdragsgivares instruktion?
2021-11-27 Kan jag ge del av fastighet till min partner?

Alla besvarade frågor (97596)