Gåva av fastighet och testamente.

2019-03-31 i Testamente
FRÅGA
Hej.Vi tänker upprätta ett gåvobrev med förbehåll att vi bor kvar tills vi måste flytta av helsoskäl.Från denna dag övergår gåvan, avser vår helt skuldfri villa och alla tillgångar till vår barnbarn.Min fråga: Kan vi ha samtidig ett gällande testamente där barnbarnet ärver allt när den situation uppstårdär vi kan leva kvar i villan till slutet. Min son avstår från Laglotten som framgår i testamentet.Tacksam för svar.
SVAR

Hejsan!

Jag förutsätter att ni vill ge er barnbarn huset från och med när ni är tvungna att flytta till ett ålderdomshem pga hälsoskäl. Kort sagt så kan ni absolut ha ett sådant utlåtande i testamentet, dock förefaller utlåtande vara meningslöst då ett testamente är ett dokument där man skriver vad man vill ska hända med sitt kvarlåtenskap efter man har gått bort. Eftersom ni redan har givit gåvan till er barnbarn när ni än är vid liv och att önskan redan har infriats vid den tidpunkten innan testamentet börjar gälla, så kommer utlåtandet i testamentet inte ha någon rättslig verkan.

Jag rekommenderar dock fortfarande att ni ändrar testamentet för att vara säker på att det inte blir några missförstånd men som sagt så är min bedömning att ett sådant utlåtande i ett testamente inte kommer att ha någon rättslig verkan.

Med vänliga hälsningar.

Binh Tran
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll