Tolkning av testamente innehållande legat m.m
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline. Jag kommer att använda mig av Ärvdabalken (ÄB) för att besvara din fråga. Det finns några otydligheter i formuleringen av testamentet som du beskrivit, vilket påverkar mitt svar. Jag går igenom dessa nedan i mitt svar. Först kommer jag beskriva lite rättsliga utgångspunkter. Sedan kommer jag gå igenom lite olika tolkningar av testamentet som kan göras gällande. Sist skriver jag om vad som händer om er fasters sambo inte haft rätt att avhända sig egendomen. Avslutningsvis kommer en sammanfattning av mitt svar samt råd på vad ni kan göra. Ni kan hoppa direkt till detta om ni inte vill läsa igenom hela svaret.
Testamentestolkning
Vid tolkning av ett testamente ska man utgå från vad man tror är testamentsgivarens vilja med testamentet. Ett testamente ska inte styras av misstag som gör att testamentet fått annat innehåll än testatorn åsyftat, utan istället verkställa testmantet såsom testamentsgivaren tänkt (om man kan uträna det) (11 kap. 1 § ÄB).
Fri förfoganderätt eller full äganderätt?
Du skriver att din fasters sambo ärvde all din fasters kvarlåtenskap med full förfoganderätt. Exakt hur detta ska tolkas kan vara lite otydligt. Det framstår nämligen vara en kombination av fri förfoganderätt och full äganderätt.
Fri förfoganderätt innebär att mottagaren fritt kan disponera egendomen i fråga så länge den fria förfoganderätten består, vanligtvis så länge mottagaren är i livet. Däremot kan mottagaren inte testamentera bort egendomen i händelse av sin död. En fri förfoganderätt skulle alltså medföra att din fasters sambo får lov att sälja egendom som han ärvt, men inte testamentera bort det.
Full äganderätt innebär att testamentstagaren får disponera fritt över arvet utan begränsningar. Det som ärvs med full äganderätt via testamentet får med andra ord både ges bort i gåva och testamenteras bort, utöver att använda, byta, spendera eller sälja det.
Vad exakt som avsetts med full förfoganderätt är aningen oklart. Oavsett vilken variant som avsetts tillåter båda formerna att egendom som ärvts säljes, vilket fallet verkar vara här.
Försäljning av legat
Vare sig din fasters sambo fick lov att sälja de i testamentet utnämnda legaten är svårt att säga utan att själv ha läst testamentet. Här finns nämligen några tolkningsmöjligheter.
Den första är att din fasters sambo har ärvt all kvarlåtenskap med full äganderätt/fri förfoganderätt, förutom de utnämnda legaten som direkt skulle tillfalla de utnämnda testamentestagarna. I detta fallet skulle konstverken och sommarstugan tillfalla er direkt, varpå det är er egendom. I det fallet har er fasters sambo ingen rätt att sälja egendomen, eftersom den inte längre är hans.
Den andra tolkningen är att din fasters sambo ärvt all kvarlåtenskap med full äganderätt/fri förfoganderätt, förutom de utnämnda legaten som han endast ärvt med nyttjanderätt tills han går bort, varpå legaten ska tillfalla testamentestagarna som utnämns i testamentet. Enligt denna tolkning får din fasters sambo nyttjanderätt till egendomen. En nyttjanderätt omfattar emellertid inte rättigheten att sälja egendomen. Om det förelegat nyttjanderätt tills din fasters sambo gick bort, så har han inte fått sälja egendomen innan dess.
Den tredje tolkningen är att din fasters sambo ärvt all kvarlåtenskap med full äganderätt/fri förfoganderätt, inklusive legaten. Legaten i detta fallet tillfaller testamentestagarna som utnämns endast om de fortfarande finns kvar när din fasters sambo går bort, men han får annars i övrigt sälja eller testamentera bort de om han vill.
Vilket tolkning som råder är svårt för mig att säga. Man utgå från vad man tror är testamentsgivarens vilja med testamentet. Detta kan man göra genom att dels läsa testamentets ordalydelse, dels jämföra det med ens kännedom om testamentesgivaren. Eftersom jag varken läst testamentet eller känner testamentesgivaren kan jag inte ge ett konkret svar på detta. Utifrån min beskrivning av rättsläget kanske ni dock får det lättare att utröna vad som faktiskt ska gälla enligt testamentet. Om det blir min första eller andra tolkning så har er fasters sambo inte haft rätt att avhända sig egendomen. Det är endast om tredje tolkningen gäller som han haft rätt att göra så.
Olovligt förfogande
Den som vidtar åtgärd med egendom, som han eller hon har i besittning men till vilken ägande- eller säkerhetsrätt är förbehållen eller tillförsäkrad eller annars tillkommer någon annan, varigenom egendomen frånhänds den andre eller denne på annat sätt berövas sin rätt, döms för olovligt förfogande till böter eller fängelse i högst ett år. Är brottet grovt, döms för grovt olovligt förfogande till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningen har avsett betydande värde eller inneburit synnerligen kännbar skada eller varit av särskilt farlig eller hänsynslös art (10 kap. 4 § Brottsbalken).
Om din fasters sambo haft legaten i sin besittning, men han inte haft rätt att sälja eller på annat vis avhända sig egendomen trots att han gjort det, så har han begått brottet olovligt förfogande. Om egendomen haft betydande värde, vilket så verkar vara fallet här, så kan det bli fråga om grovt brott.
Om han skulle gjort sig skyldig till brott kan ni utkräva skadestånd av honom motsvarande egendomsvärdet han har kostat er.
Sammanfattning och råd
Vare sig er fasters sambo haft rätt att sälja legaten eller inte är svårt att säga och beror på lite olika tolkningar av testamentet. Ovan har jag gett tre sådana. Om det är den tredje tolkningen som gäller så har han inte haft rätt att sälja egendomen. Har han gjort sig kan han gjort sig skyldig till olovligt förfogande, normalgraden eller grovt brott. I det fallet kan ni i samband med en rättegång krävas tillbaka egendomsvärdet. Är det den andra eller första tolkningen som gäller så har han haft rätt att avhända sig legaten.
All annan kvarlåtenskap som inte omfattats av legaten har han fått lov att sälja. Är det emellertid fri förfoganderätt som rådit över egendomen har han inte fått lov att testamentera eller ge bort övrig kvarlåtenskapi gåva. Är det full äganderätt som rådit har han fått göra vad han vill med övrig kvarlåtenskap. Har han sålt, givit bort eller testamenterat bort egendom när han inte fått göra det så kan det även där handla om olovligt förfogande.
Övrig kvarlåtenskap har er fasters sambo alltså oavsett vad fått sälja. Vad han fått göra med legaten beror på vilken testamentestolkning som gäller. Se över testamentet enligt vad jag skrivit för att utröna vad som faktiskt gäller.
Om du har fler frågor om ditt ärende, eller om jag tolkat din fråga fel, är du välkommen att höra av dig till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare. Med vänlig hälsning,