Gåva av fastighet - huvudsaklighetsprincipen

Om jag och min make som äger hälften var av en villa och säljer den till vår dotter för 75% av taxeringsvärdet räknas det som gåva. Höjs ingångsvärdet? Blir vi skattepliktiga?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till lawline med din fråga!

Den lag som blir aktuell i detta fall är inkomstskattelagen (IL), se https://lagen.nu/1999:1229 .Vid överlåtelse av fastighet definieras hela överlåtelsen antingen som gåva eller som ett köp skatterättsligt enligt huvudsaklighetsprincipen.

Om ersättningen understiger fastighetens taxeringsvärde behandlas således överlåtelsen som en gåva och därför utgår ingen skatt. Det måste dock föreligga en gåvoavsikt, frivillighet och en förmögenhetsöverföring utöver detta. 

Ses överlåtelsen som en gåva träder er dotter in i er skattemässiga situation enligt kontinuitetsprincipen enligt 44:21 IL och ni undslipper således beskattning.

Jag råder er dock att ta kontakt med skatteverket eller någon annan jurist som kan hjälpa er ytterligare.

Med vänlig hälsning,

Elias KarlssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Skatterätt och Försäljning av fastighet? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000