Gåva av bostadsrätt

2017-08-01 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej! Jag äger en lägenhet.Nu vill vi istället hyra en lägenhet (då min bror bror i lägenheten som jag äger) då vi inte vill sälja denna lägenhet för att få ihop till en ny lägenhet.Min fråga lyder: Skulle vi kunna upprätta ett kontrakt så att min bror ev äger hela lägenheten tills vidare men att det står i ett papper / dokument att vi båda äger den?Skulle jag ha rätt till halva lägenheten då vi säljer den då?Kan men annars göra så att båda äger lägenheten?Är detta ett lagligt dokument eller är det mer ett dokument mellan oss? Jag får inte hyra lägenhet då jag äger en lägenhet redan, därför frågar jag.Mvh-
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga. I Sverige råder avtalsfrihet. Det innebär att det är fritt att ingå avtal om nästan vad som helst och dessutom att ni kan avtala om hur stor andel av bostadsrätten som respektive person äger. Det är dock viktigt att du kollar detta med din bostadsrättsförening då det kan finnas bestämmelser i stadgan om att man inte får överlåta andelar hur man vill. Om föreningen godkänner och ni skriver ett gåvoavtal där du ger bort halva nyttjanderätten till bostadsrätten till din bror så är det ett juridiskt bindande avtal.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Carl William Ahlberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1223)
2021-08-01 Vad krävs för att en styrelse i en ekonomisk förening ska få fatta beslut?
2021-07-31 Behöver man betala andra avgifter efter att man har köpt en bostadsrätt?
2021-07-31 Ofullständig fråga
2021-07-31 Kan en styrelsen i en bostadsrättsförening gå in i lägenheter utan medlemmens tillstånd?

Alla besvarade frågor (94568)