Gäller svenskt äktenskapsförord även i Spanien?
Jag och min fru har ett registrerat giltigt äktenskapsförord sedan vi gifte oss 2012 i Sverige.
Innan äktenskapet ägde min fru en lägenhet i Spanien. Inkluderas denna egendomen i utlandet automatiskt i vårt äktenskapsförord? M.a.o. gäller vårt svenska äktenskapsförord även inför spansk lag?
Lawline svarar
Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Det enkla svaret är att: ja, ert äktenskapsförord verkar gälla även inför spansk lag. I och med att jag inte är någon expert på spansk internationell rätt vågar jag inte säga det med säkerhet, men allt verkar tyda på det. Jag ska nedan förklara vilka regler som blir aktuella.
Äktenskapsförordet måste som utgångspunkt vara giltigt enligt svensk rätt
För det första måste äktenskapsförordet vara giltigt enligt svensk rätt för att överhuvudtaget vara en giltig rättshandling.
Utgångspunkten för att ett äktenskapsförord ska vara giltigt enligt svensk rätt är enligt äktenskapsbalken 7 kap. 3§ att:
1. äktenskapsförordet är undertecknat av båda makarna.
2. äktenskapsförordet är registrerat hos Skatteverket.
Uppfyller ert äktenskapsförord dessa krav är det giltigt enligt svensk rätt.
Detta gäller enligt svensk internationell rätt
Det finns en svensk lag som heter: lag om internationella frågor rörande makars och sambors förmögenhetsförhållanden. Denna lag är tillämplig på er situation.
Om ni inte har specificerat i ert äktenskapsförord vilket lands lag som ska tillämpas för äktenskapsförordet är utgångspunkten att den lag som gäller i den stat där ni bodde när gifte er ska tillämpas (4 § första stycket). Om ni gifte er i Sverige, och fortfarande bor i Sverige ska svensk lag alltså tillämpas på ert äktenskapsförord. Om ni däremot skulle flytta till ett annat land, till exempel Spanien, och vara bosatta där i minst två år skulle istället detta landets lag gälla (4 § andra stycket).
Ett äktenskapsförord mellan makar ska enligt svensk internationell rätt anses vara giltigt så länge det stämmer överens med den lag som är tillämplig på makarnas förmögenhetsförhållanden när rättshandlingen företas (5 §). Vid en eventuell bodelning ska era samtliga tillgångar och skulder, både i Sverige och utomlands, beaktas (7 §). Det innebär alltså att även din frus lägenhet i Spanien ska räknas in.
Detta gäller enligt spansk internationell rätt
Enligt svenska regler om internationella förhållanden ska alltså ert svenska äktenskapsförord gälla så länge ni upprättade det i Sverige och det stämmer överens med de regler som gäller i Sverige för upprättande av äktenskapsförord.
Jag har försökt undersöka lite kring om vad som gäller enligt spansk rätt och det verkar vara samma princip där, det vill säga att så länge erat äktenskapsförord är upprättat i Sverige i enlighet med svensk gällande rätt ska äktenskapsförordet gälla även under spansk rätt. Denna regel finns att finna i den spanska lagen Código Civil Artikel 9, där det står (engelsk översättning):
"Covenants or marriage articles stipulating, amending or replacing the property regime of the marriage shall be valid when they are in accordance with either the law governing the effects of the marriage, or the law of the nationality or habitual residence of either party at the time of execution thereof."
Det är alltså i princip samma regel som finns i svensk internationell rätt. Ert äktenskapsförord verkar alltså gälla både inför svensk och spansk lag.
Kan vara bra att ta hjälp av en jurist
Jag vill poängtera att jag inte är någon expert på spansk internationell rätt. Därför skulle jag vilja råda er till att ta hjälp av en jurist som är insatt i både svensk och spansk internationell familjerätt för att säkert se till att alla era handlingar är korrekta och att de gäller enligt både svensk och spansk rätt.
Ytterligare frågor?
Om du har några ytterligare frågor är du varmt välkomna att ställa en ny fråga, eller höra av dig till mina duktiga kollegor här på Lawline ifall du vill ha lite rådgivning om hur du ska gå vidare. Du kan nå dem på nummer 08-533 300 04.
Hoppas att du har fått svar på din fråga.
Med vänlig hälsning,