Gäller muntliga avtal vid hyra av lägenhet?

2019-08-31 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej! jag har i tre veckor varit i kontakt med en kvinna ang en lägenhet jag skulle hyra av henne med inflytt på söndag. Vi träffades i onsdags och skrev ett legitimt hyreskontrakt som hon skulle skicka in till sin hyresvärd och hon skulle meddela mig svar senast idag (och om det blir godkänt så får jag flytta in) idag säger honAtt jag ska "ta något annat" och att hon inte känner sig redo att hyra ut men vi båda har muntligt och skriftligt avtal och jag börjar studera på tisdag. Vad tycker du/kan jag göra? Kontraktet är skrivet 26/8. Bör jag kontakta hyresvärden?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

I 12 kap. jordabalken (JB), också kallad hyreslagen, regleras frågor rörande hyresavtal. Som huvudregel är skriftliga liksom muntliga avtal bindande, vilket också gäller hyresavtal. Däremot måste förstahandshyresgästen ha hyresvärdens godkännande för att hyra ut i andra hand, 12:39 JB. Det innebär alltså att avtalets giltighet är avhängigt hyresvärdens godkännande. Har hon inte sökt tillstånd till andrahandsuthyrning och fått godkänt av hyresvärden, kan det bli svårt att få till ett giltigt hyresavtal i slutändan.

Jag råder dig, som du skriver, att kontakta hyresvärden för att kontrollera om en ansökan om andrahandsuthyrning överhuvudtaget har gjorts. Skulle detta ha skett och hyresvärden har godkänt uthyrningen, har du ett giltigt hyreskontrakt att falla tillbaka på varpå hyreslagens regler om uppsägning ska tillämpas; förstahandshyresgästen kan då inte kringgå dessa hur som helst. I värsta fall – för förstahandshyresgästen – kan hyresnämnden ta sig an ärendet. Det är nog ändå lämpligast att börja med att informera förstahandshyresgästen om denna möjlighet och att det kan få ekonomiska följder för henne.

Med vänlig hälsning,

Caroline Hallén Lindqvist
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AB29Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-02 14:10
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1211)
2019-09-21 Hur får min sambo möjlighet att överta min hyresrätt vid min bortgång?
2019-09-16 Kan jag säga upp min del av hyresavtalet utan den andre hyresgästens medgivande?
2019-09-15 Vad gäller om hyresvärden försöker säga upp hyresavtal utan relevant anledning?
2019-09-14 Vad gäller avseende uppsägning av andrahandskontrakt?

Alla besvarade frågor (72978)