Gäller muntliga avtal?

2020-07-02 i Muntliga avtal
FRÅGA
HejMin dotter sa upp sitt hyreskontrakt med utflytt 1 juli 2020 . Eftersom att hon frånflyttade redan i slutet på maj och att den privata hyresvärden ville ha tid att renovera innan nästa hyresgäst, så kom de överens om att hon enbart skulle betala majhyran och att han själv då fick tillgång till huset redan 1 juni. Jag var vittne till samtalet och uppfattade det definitivt som ett muntligt avtal.Nu plötsligen kräver hyresvärden ändå in hyran för juni månad, vilket är korrekt enligt hyreskontrakt men inte utifrån det muntliga avtalet där sista hyran betalades tom maj månad.Dottern flyttade i slutet på maj och lämnade även ( i god tro ) nycklar tillbaka då.Hur ser detta ut rent juridiskt? Vad kan vi göra?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag kommer nedan förklara vad som gäller rättsligt och därefter kort sammanfatta vad jag kommer fram till.

Gäller muntliga avtal?

Generellt sett gäller muntliga avtal precis på samma sätt som skriftliga. Ett muntligt avtal om att frångå ett hyreskontrakt är således giltigt, eftersom hyreskontrakt inte har några formkrav. Det svåra med just muntliga avtal är dock att de är svåra att styrka om en tvist uppstår. Till din dotters fördel är det att ni var fler som hörde samtalet samt att hon flyttade ut och lämnade tillbaka nycklarna vid det tillfälle som ni påstår skulle göras enligt överenskommelsen. Hade hela uppsägningstiden gällt hade hon rimligen avvaktat med detta till dess. Till hennes nackdel är dessvärre det skriftliga och ursprungliga avtalet.

Sammanfattning

Muntliga avtal gäller, men kan vara svåra att styrka. I ert fall bör ni trycka på att ni var fler som bevittnade avtalsslutet samt att din dotter flyttade ut tidigare än vad som annars hade gjorts. Det blir helt enkelt en fråga om bevisning och argumentation. För alla parter är det dock både enklare och mindre kostsamt om ni försöker nå en överenskommelse på frivillig väg, det vill säga utan en domstols inblandning. Min rekommendation till er är därför att du vänder dig till hyresvärden och argumenterar för din sak.

Hoppas att du fick svar på din fråga och stort lycka till!

Med vänlig hälsning,

Julia-Saga Herhold
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Muntliga avtal (222)
2021-11-30 Är muntliga avtal giltiga?
2021-10-31 Vem ska bevisa om en swish rör sig om en gåva eller ett lån?
2021-09-30 Hur gör man om part inte lever upp till muntligt avtal?
2021-05-06 Ska ett muntligt avtal vara gällande?

Alla besvarade frågor (97476)