Gäller boendehandbokens ordningsregler över hyresavtalets?

2017-12-08 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej!Jag har i dagarna fått en "bohandbok" av min hyresvärd. Den är framarbetad ensidigt av honom och listar "ordningsregler" för oss boende. Generellt ser jag det som en bra sak, mycket av det som står är bra information, det som jag däremot ställer mig frågande till är att det som står i bohandboken inte rimmar väl med vad som står i mitt hyreskontrakt.Bland annat så kräver nu hyresvärden skriftligt godkännande för att få ha husdjur i lägenheten, vi har bott här med katter i över fem år, vad händer nu om han inte skulle godkänna det? Vidare skriver han att alla lägenheter är rökfria och att det inte är tillåtet att röka inomhus, det nämns inget om det i kontraktet. Han skriver även att det inte får spelas musik efter 22, men i hyreskontraktet är tiden 23.Hur ska jag ställa mig till den här nya bohandboken och vad har den för juridisk verkan mot mig om jag inte skulle be om godkännande för t.ex. mina katter? Det känns som att vissa punkter i bohandboken är ändringar i hyreskontraktet, måste jag godkänna dessa och om jag inte säger något är det att likställa med ett tyst samtycke till ändringarna?Tack på förhand!
SVAR

Hej, och tack för din fråga.

I hyresavtalet anges de villkor som du och din hyresvärd kommit överens om vid inflyttningen. Vill hyresvärden eller hyresgästen sedan ändra villkoren skall detta meddelas skriftligt till motparten. Om ni inte kommer överens om de förändringar som en av parterna vill uppnå så ska ansökan om ändrade hyresvillkor lämnas till hyresnämnden.
(Jordabalken 12 kap 54 §)

En hyresvärd kan därmed inte ensidigt och utan ny avtalsförhandling ändra på villkoren i ett hyresavtal. Det gamla avtalet ska sägas upp, och ett nytt ska upprättas, och du som hyresgäst måste acceptera eller bestrida det nya avtalet, annars har ni inget hyresavtal.

Fråga är om hyresvärden är medveten om skillnaderna i handbok och avtal och om handboken i så fall åsyftar förändringar i avtalet. Det är lite oklart för mig vad din hyresvärd menar med handboken, och jag antar att du inte behövt underteckna ordningsreglerna.

Har inte ditt gamla hyresavtal sagts upp, så är det hyresavtalets regler som gäller fram tills det upphör. Kan det vara fråga om kommande förändring så måste du som hyresgäst ta ställning till om du vill acceptera de förändringar som anges. Frågan om husdjur kan vara att hyresvärden vill begränsa förekomsten av vissa djursorter för att slippa skadedjur. Eller så vill hyresvärden bara veta vilka som bor i hans fastighet. Stora som små. Att få ha en katt i lägenheten brukar sällan ses som något som behöver regleras, däremot är inte alla hyresvärdar positiva till ormar och ödlor då dessa äter kackerlackor och andra skadedjur.

Jag rekommenderar dig att ta kontakt med din hyresvärd om skillnaderna i avtalet och boendehandboken. Våga fråga om de bakomliggande orsaker till olikheterna i avtal och handbok. Fråga vilka regler hyresvärden tänkt ska gälla och att han i så fall behöver avtala fram nya hyresavtal. Fråga om det fortsatt ska anses vara tillåtet med katt. Om det inte löser sig och oenighet skulle uppstå, så vänder du dig till hyresnämnden och ber om hjälp. De har stor juridisk kunnighet.

Lycka till!

Jennie Nilsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1646)
2021-11-30 Besittningsskydd vid privat uthyrning
2021-11-30 Djurförbud- hyresrätt
2021-11-27 Vilken uppsägningstid gäller?
2021-11-24 Har arbetsgivaren större handlingsutrymme när denne agerar hyresvärd än vad andra hyresvärdar normalt sett har?

Alla besvarade frågor (97608)