Gäller äktenskap som ingåtts utomlands automatiskt i Sverige?

FRÅGA
HejJag gifte mig med min sambo (från Tanzania) i Tanzania, mensåg det då mer som en lokal hedersbetygelse (en ceremoni).Hon har nu permanent visa sedan januari och vi bor tillsammans.För att få de sista 4 siffrorna mantalsskrevs hon här - vilket är ok.I mitt personbevis står det att jag nu är gift i Sverige - jag har aldrigskrivit under något eller ansökt om legalisering.Hur kan det bli så utan att jag tillfrågas (Det är möjligt att jag vill, menförst vill jag veta att det fungerar, fixa äktenskapsförord etc)Min fråga är - Kan jag bli gift i Sverige utan att bli tillfrågad - det verkar så???Peter Hallenius
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Grundprincipen i svensk internationell privaträtt är att äktenskap som ingåtts i utlandet ska erkännas Sverige om äktenskapet varit giltigt i det land äktenskapet ingicks (1 kap 7 § lag om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmyndarskap). Undantag görs bl.a. om det är sannolikt att det ingåtts under tvång (1 kap 8a §) eller vid s.k. ordre public (7 kap 4 §). Det senare innebär att ett utländskt äktenskap inte ska erkännas om det skulle strida mot rättsordningen här i landet, t.ex. då utländskt äktenskap ingåtts när parterna varit mycket unga.

I ert fall tycks det inte föreligga någon grund för att inte erkänna äktenskapet och därmed är det giltigt här i Sverige även fast det ingåtts utomlands.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1251)
2021-07-15 enskild egendom och testamente
2021-07-01 Vad gäller för bostadstillägg vid giftemål?
2021-06-30 Kan ett äktenskapsförord tecknas under pågående äktenskap? + hur behandlas pensionssparande vid bodelning?
2021-06-30 Måste ett äktenskapsförord vara registrerat hos Skatteverket?

Alla besvarade frågor (94271)