Gällande automatisk förlängning av tidsbestämt hyresavtal

2017-02-14 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej, i slutet av januari i år sade jag som privatperson upp ett hyresavtal avseende ett garage och har fått beskedet att istället för tre månaders uppsägningstid löper avtalet ut först i slutet av året. Avtalet stipulerar följande: "Uppsägning av detta kontrakt ska ske skriftligen minst 3 månader före den avtalade kontraktstidens utgång (2013-12-31, min notering). I annat fall är kontraktet för varje gång förlängt med 12 månader."Enligt min mening ska den automatiska förlängningen inte påverka uppsägningstiden, vilken enligt ovan torde vara tre månader, är det en korrekt tolkning av avtalet?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ditt hyresavtal är ett tidsbestämt avtal som förlängs automatiskt med ett år i taget om det inte sägs upp senast tre månader innan den 31/12 (alltså uppsägning senast den 31/9). Vad detta innebär är att hyrestiden alltid löper ett år i taget och att avtalet alltid kommer att löpa ut den 31/12, oavsett om det sägs upp i januari eller den 31/9. Detta gällde första året såväl som kommande år.

Din tolkning av avtalet är därför inte korrekt. Den automatiska förlängningen av avtalet har inte påverkat uppsägningstiden. Uppsägningen ska ske minst tre månader före kontraktstidens utgång, säger du upp avtalet mer än tre månader före så påverkas inte kontraktstidens utgång. Som nämnt kommer kontraktstidens utgång alltid att vara den 31/12.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Tova Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1588)
2021-07-29 Fråga om besittningsskydd vid uthyrning av privatbostad
2021-07-28 Behöver ens partner stå på hyreskontraktet för att få bo med en?
2021-07-28 Tidsbestämt hyresavtal gällande privatbostad - uppsägningstid
2021-07-28 Uppsägningstid vid uthyrning av privatbostad

Alla besvarade frågor (94354)