Gå vidare med felaktig dator
Hej.
Har köpt en bärbar dator på Elgiganten.
Efter c:a 5 timmars användning så blev det ett streck tvärs över skärmen. Jag startade om datorn varvid 5x3 cm i vänstra hörnet blev svart. Jag lämnar in datorn för garantireparation. Vid inlämnandet hävdar personalen att skärmen utsatts för tryckskada. Eftersom enbart jag själv varit i kontakt med datorn så vet jag att jag inte skadat den på något sätt.
Personalen visar genom att med tummen trycka på skärmen och säga, "titta här den är skadad". Den enda som tryckt på skärmen är personalen i butiken, förvisso var då redan skärmen svart.
Efter flera kontakter så lovade man på Elgiganten att kontakta Toshiba som är leverantör och lösa problemet. När jag sedan skall hämta ut datorn så är den inte reparerad och man vill ha 1000 kronor för undersökningen (jag godkände inte att betala en reparation på c:a 3200 kronor, därav att man inte reparerade den). Jag väljer då att inte hämta ut datorn.
Frågan är hur jag går vidare. Jag funderar på om det är rätt väg att häva köpet på datorn? Elgiganten kommer med säkerhet inte att återbetala beloppet för datorn (3990 SEK). Är min nästa möjlighet då att lämna in en stämningsansökan mot företaget för att de inte återbetalar pengarna för köpet? Som jag ser det så är det företaget som skall bevisa att jag åsamkat en skada på produkten.
Som jag förstår skall man kunna driva ett sådant här litet ärende utan juridiskt ombud.
Skall givetvis försöka nå en förlikning.
Tacksam för råd.
Lawline svarar
Hej och tack för att du änder dig till Lawline!
I ditt fall blir konsumentköplagens (KKL) regler om fel i varan tillämpliga. Ett streck rätt över skärmen anses som ett fel enligt 16 §. Om det är du eller företaget som är ansvarig för felet beror om det fanns före eller efter datorn avlämnades till dig, 20 §. Utifrån din redogörelse verkar det onekligen som att felet fanns redan när du fick datorn. Det finns dessutom en presumtion om att felet fanns redan vid avlämnandet då det uppenbarat sig inom sex månader från köpet, 20 a §. Alltså har säljaren bevisbördan för att så inte är fallet. Det verkat också som att du reklamerat inom skälig tid enligt 23 § och ska därför ha rätt till avhjälpande, omleverans eller hävning av köpet enligt 21 §.
Så som jag förstår din situation har du betalt 3 990 kronor för en dator som nu står oreparerad kvar hos säljaren. Enligt KKL ska säljaren avhjälpa felet om det kan ske utan onödig kostnad för denne, 26 §. Företaget har alltså inte rätt att kräva dig på pengar eftersom felet ska anses ha funnits redan när du fick datorn. Om företaget inte avhjälper felet eller ger dig en ny dator har du rätt att häva köpet, 28 §. Ett streck rätt över en datorskärm bör anses som ett fel av väsentlig betydelse.
Du har alltså enligt min bedömning lagen på din sida. Med KKL som stöd bör du kunna nå en förlikning med företaget i fråga. Om du inte når någon framgång där finns två alternativ: att vända sig till ARN eller till domstol.
Om du klagar hos ARN (vilket kan göras via deras hemsida) resulterar det i ett beslut som antingen vinner bifall eller avslås. Ett beslut hos ARN som vinner bifall tvingar inte företaget att följa beslutet, men de flesta företag gör det.
Om du istället vänder dig till en domstol kan det resultera i en verkställbar dom. Om domstolen går på din linje är företaget tvunget att betala tillbaka dina pengar och antagligen även dina rättegångskostnader. Att stämma någon vid domstol innebär dock en initial kostnad, en ansökningsavgift. Skulle du förlora målet kan det också bli kostsamt, eftersom du då med största sannolikhet även tvingas betala motpartens kostnader. Därför vore det bästa att försöka få till en förlikning.
Om du beslutar dig för att gå vidare med stämningsansökan vill jag råda dig att yrka flera fullgöranden och rangordna dem. D v s, att i första hand kräva tex hävning, i andra hand omleverans, i tredje avhjälpande. Skulle domstolen inte tycka att grund för hävning finns men däremot för avhjälpande, och du inte yrkat på detta, kommer du inte kunna väcka en ny talan om avhjälpande.
Hoppas du fått svar på din fundering. Som du säger är inte juridiskt ombud ett krav för att driva ett ärende som detta men det kan vara bra att ha lite koll på lagen och hur man skriver stämningsansökan. Om du har ytterligare frågor får du gärna kommentera nedan eller höra av dig till vår telefonrådgivning som är öppen mån-ons kl 10-16.
Med vänlig hälsning,