FrågaKÖPRÄTTKöplagen16/03/2023

Fullgörelse som krav

Hej! Jag har köpt en bil och efter 3 km körning fick massa felmeddelanden och några lampor lyste. Jag vände mig till säljaren och tillslut kom vi överens att han köper tillbaka den för 28000 (jag köpte den för 35000) så jag förlorade 7 tusen för att bli av med den. Efter några dagar har vi skrivit ett nytt inköpsavtal att han ska antingen swisha eller bank överföra. Han har inte gjort i en vecka och när jag ringer honom så säger han att de inte har fått in pengar än och att han kommer betala mig när de får pengar. Vad kan jag göra för att få tillbaka mina pengar? Kan jag polisanmäla? MVH

Lawline svarar

Hej och Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Jag utgår från att både du och köparen är privatpersoner, vilket innebär att Köplagen (1990:931) (KöpL) är tillämplig. För att ett avtal ska anses ha uppstått behöver det ha skett ett så kallat anbud, exempelvis ett prisförslag på en produkt, och en accept av det anbudet, vilket är när man godkänner priset för produkten (1 § Avtalslagen). Avtal kan både vara skriftliga och muntliga, detta gäller främst om båda parterna är privatpersoner (1 § Avtalslagen). I ditt fall framgår det att ni har skrivit ett inköpsavtal därav föreligger det ett avtal mellan er. 


Då köparen inte fullgör sin del av avtalet begår denne kontraktsbrott.  Köparen har i det fallet enligt KöpL 23 § rätt att kräva fullgörelse av köpet. Säljaren är dock inte skyldig att fullgöra köpet om det föreligger ett oöverkomligt hinder eller om fullgörande skulle medföra uppoffringar som inte kan anses vara rimliga med hänsyn till köparens intresse. Du kan även kräva skadestånd för den skada du lidit på grund av säljarens dröjsmål, om inte säljaren visar att dröjsmålet beror på ett hinder utanför hans kontroll som han inte skäligen kunde förväntas ha räknat med vid köpet och vars följder han inte heller skäligen kunde ha undvikit eller övervunnit, i enligthet med KöpL 27 §. Du kan kontakta våra jurister på info@lawline.se för att få hjälp med detta. 


Ett annat sätt för att få köparen att betala är att gå till kronofogdemyndigheten och ansöka om ett betalningsföreläggande. 


Hoppas att du fick svar på din fråga! Behöver du ytterligare hjälp, kontakta oss på info@lawline.se.

Med vänliga hälsningar, 

Alexander NejatiRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Köplagen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo