Fråga om uppsägningstid för timanställning utan kontrakt

2017-10-20 i Övrigt
FRÅGA
Hej! Jag vill säga upp mig från en timmanställning med kontrakt på 5h/v, saken är att jag skrev aldrig under kontraktet o har inte heller fått en kopia på det, har jag då oavsett en månads uppsägningstid eller har jag rätt att gå direkt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Formkrav för anställningsavtal?

Ett anställningsavtal har inte några formkrav. Avtalet kan därför ingås skriftligen, muntligen eller genom konkludent handlande. Att ett anställningsavtal föreligger genom konkludent handlande innebär att både arbetsgivaren och arbetstagaren agerar som om ett avtal föreligger. Med andra ord kan ett anställningsavtal ingås utan att avtalet skrivits på.

Att vara timanställd innebär att man blir anställd vid varje enskilt arbetstillfälle. Det i sin tur innebär att man inte har någon skyldighet att tacka ja till erbjudna arbetspass men man får inte heller tacka nej till pass som man redan tackat ja till utan att beakta en uppsägningstid.

Sammanfattning

Alltså, ett anställninsavtal kan föreligga genom konkludent handlande. Avgörande för uppsägningstiden här blir då om du redan tacka ja till erbjudna jobb eller inte. Har du inte tackat ja till mer jobb har du heller ingen uppsägningstid. Men om du tackat ja till jobb så har du genom det en månads uppsägningstid att ta hänsyn till.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1943)
2021-09-26 Kan man bli nekad anställning pga. betalningsanmärkningar?
2021-09-22 Finns det förbud mot att anställa personer som begått sexualbrott mot barn?
2021-09-22 Får jag arbeta mer än 40 timmar per vecka om jag har två arbeten?
2021-09-19 Könsbaserad rekryteringspolicy laglig?

Alla besvarade frågor (95861)