Fråga om uppsägningstid för inneboende

2017-09-10 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej! Jag är inneboende hos en familj där jag hyr in mig på ett rum, avtalet gäller fram tills 31 december men jag har nu lyckats få tag på en egen lägenhet som jag får tillträde till redan den 1 november. Nu har jag sagt upp mig som hyresgäst av rummet då jag räknat med att jag endast har en kalendermånads uppsägningstid trots att avtalstiden inte löpt ut, men min hyresvärd vill ändå att jag ska betala hyra för rummet under resten av året. Har hon rätt att göra så och måste jag då betala två månadshyror trots att jag inte kommer bo i rummet? Har hon då rätt att hyra ut rummet till någon annan under denna period?Tacksam för snabbt svar,
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om din hyresvärd själv äger sin lägenhet/hus så är det lag om uthyrning av egen bostad, även kallad privatuthyrningslagen, som ska användas. Lagen är även tillämplig när endast en del av bostaden hyrs ut, vilket är av intresse i ditt fall. Av lagen framgår det att det är en månads uppsägningstid som gäller om du som hyresgäst vill säga upp avtalet i förtid (se här). Från det datumet du säger upp bostaden ska du alltså betala hyra för endast en månad till, detta oavsett om du väljer att flytta ut under denna tid eller inte. Men när månaden passerat har du ingen skyldighet längre att betala. Om du väljer att flytta ut när du säger upp lägenheten har din hyresvärd rätt att hyra ut den direkt, rent juridiskt är du ändå bunden att betala för den månaden.

Om det istället är en hyresrätt du är inneboende i så kommer uppsägningstiden vara 3 månader, om ni inte avtalat om längre tid (se här).

Sammanfattning:
Om familjen du hyr av själva äger lägenheten/bostaden är det alltså en månads uppsägningstid som gäller vilket innebär att du ska betala för en extra månad när du sagt upp kontraktet, detta oberoende av om du väljer att bo kvar månaden ut eller inte. När månaden gått kan inte din hyresvärd längre kräva dig på någon hyra.
Är det istället så att familjen bor i en hyresrätt så är det 3 månaders uppsägningstid som gäller.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

Vänligen,

Emelie Ström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1646)
2021-11-30 Besittningsskydd vid privat uthyrning
2021-11-30 Djurförbud- hyresrätt
2021-11-27 Vilken uppsägningstid gäller?
2021-11-24 Har arbetsgivaren större handlingsutrymme när denne agerar hyresvärd än vad andra hyresvärdar normalt sett har?

Alla besvarade frågor (97623)