Fråga om uppsägningstid av tidsbestämt hyresvtal vid uthyrning av egen bostad

2017-11-09 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej. Jag hyr tillsammans med min son övervåningen av ett hus. Ägaren bor på 1a våning och vi på 2a våning. Vi hade ett 3års avtal som löpte ut 18 månader sedan. Vi delar alla andra kostnader så som el vatten sopor värme. Även de fasta avgifterna. Jag har aldrig varit sen med en betalning eller hyra. Aldrig haft fester eller annan oreda. Vi hjälper även till med trädgårdsarbete. Hyresvärden har dock hotat med att stämma mej från ena till andra Inkl bergvärmepump. Asfaltering. Påstodd vattenläcka. Han valde vilka rum vi skulle bo i vid inflytt. Nu vill han ha huset för eget bruk och vill ha ut oss! Det har varit hemskt både för mej o min son som saknar familj i Sverige. Vi är svenska. Men familj finns tyvärr inte vid liv längre. Min son är 15. Vi har nu funnit ett hus att köpa. Men inflyttning är inte förrän mars. Hans advokat har nu skickat oss ett brev att flytta ut sista januari! Vart ska vi ta vägen i 1.5 månader? Kan han göra så? Brevet skrevs i oktober med rek brev som jag hämtade nu i nov. 2017. Vilken månad datum gäller för uppsägning? Det är från hans advokat. Kan jag honom för all stress o oro han orsakat? Jag har fått en kronisk sjukdom pga all stress. Misste precis ett uppdrag pga all stress. min sjukdom klarar inte av allt detta. Jag behöver stanna 1.5 månader längre än hans advokat skriver i brevet. Har jag o min son några rättigheter att stanna tills vår inflytt i nya huset )säljaren väntar på nybygg. Så de sitter fast fram till mars). orolig mamma
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om avtalet ingåtts efter den 1 februari 2013 är det lag (2012:978) om uthyrning av egen bostad som ska användas, se här.

Hur lång är uppsägningstiden om hyresavtalet löper på bestämd tid?
Eftersom ert avtal var bestämt på 3 år så är det ett tidsbestämt hyresavtal. Det upphör att gälla vid hyrestidens utgång om ingen tidigare uppsägning sker. I detta fall har hyresvärden sagt upp avtalet innan och då är det 3 månaders uppsägning som gäller (se här).

Avslutning
Alltså, om uppsägningen skedde i oktober så måste ni alltså flytta ut i januari. Tyvärr har ni ingen juridisk rätt att stanna ytterligare 1,5 månad utan det beror enbart på er hyresvärd. Tillåter hyresvärden (ägaren av huset) att ni stannar längre så får ni det, annars måste ni flytta när uppsägningstiden löpt ut i Januari.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

Vänligen,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1616)
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt
2021-09-14 Hyresavtals giltighet efter ändrade personuppgifter
2021-09-14 Hur kan en lokalhyresgäst vräkas vid obetald hyra?

Alla besvarade frågor (95692)