Fråga om stöld

FRÅGA
Hej. Om vi har hyrt ut vårt hus under en tid med lite av våra grejer kvar i huset, som t.ex möbler, lampor, vitvaror osv. och sagt att när dom flyttar ut så får dom ta med sig möblerna som finns i huset, men då när dom har flyttat ut så har dom ist tagit med sig cykelställ, lampor, en glassfrys, skottkärra och möbler. Har dom gjort rätt eller fel då? Och kan man på något sätt få tillbaka grejerna? För dom gamla hyresgästerna vägrar att lämna tillbaka allt det ovannämnda frivilligt. Tacksam för svar!
SVAR

Hej och tack för att ni vänder er till Lawline med er fråga!

Om era hyresgäster tagit med sig saker utan lov har de begått en stöld (se här).

Vad ni kan göra om de inte på egen hand lämnar tillbaka sakerna är att ansöka om särskild handräckning hos Kronofogden (se här). Kronofogden kan då försöka hjälpa er att få tillbaka era saker. Här räcker det dock inte med att säga att det är era saker, utan ni måste kunna bevisa det. Stod det reglerat på avtalet vad hyresgästerna fick ta med sig? Har ni kvitton på att det är era saker? Kontoutdrag? All bevisning som finns för att styrka att det är era saker är av vikt (se här).

På kronofogdens hemsida finns det ansökningsblanketter att fylla i och skicka in - här.
Kronofogden tar ut en avgift på 300 kr för handräckningen.

Hoppas ni fått svar på er fråga!

Vänligen,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Stöld och rån m.m., 8 kap BrB (719)
2021-08-01 Egenmäktigt förfarande och handräckning
2021-07-28 Vad är skillnaden på stöld och bedrägeri?
2021-07-22 Påföljd vid stöld och grov stöld
2021-07-19 Godkänna strafföreläggande vid ringa stöld

Alla besvarade frågor (94628)