Fråga om hyresvärd måste redovisa vad depositionen ersatt för skador

2017-12-10 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej,En fråga gällande återbetalning av deposition.Min hyresgäst betalade vid inflyttandet en deposition, som enl. kontraktet skulle återbetalas efter utflytt och godkänd slutbesiktning.Nu, vid slutbesiktning finns skador på väggar, inventarier fattas, ostädat, samt att endast en av två nycklar lämnas... m.m.Jag har nu åtgärdat, samt tagit in offert på åtgärder för att återställa.Summan överskrider den inbetalda summan.Räcker det att meddela henne det (kräver inte att hon ska lägga till..) eller är jag skyldig att ge henne en utförlig redovisning?Vissa åtgärder har jag gjort själv, som städning bl.a.Tacksam för svar!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om er hyresgäst inte kräver någon form av redovisning för vilka kostnader som uppstått räcker det med att ni meddelar henne. Men skulle det vara så att hyresgästen vill veta för att inte känna sig lurad så bör du skicka en sådan. Hyresgästen är ju enbart skyldighet att ersätta all skada som uppkommer genom dennes vållande, vårdslöshet eller försummelse (se här) och därför kan det vara så att hyresgästen också vill veta vad det är för kostnader som depositionen ersatt. Vidare är det du som hyresvärd som bär på bevisbördan kring vilka skador som du anser uppstått under tiden som hyresgästen varit där och därför ska du också kunna bevisa detta om hyresgästen motsätter sig.

Sammanfattning

Alltså, håller hyresgästen med om att hon orsakat en del skador under sin hyrestid och hon inte kräver någon redovisning på vad allt kostat så räcker det med att du meddelar henne. Men motsätter hon sig skadorna så måste du bevisa att det är hon som orsakat dem och då kan det även vara av vikt att du visar vad det kostat att ersätta allt.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Emelie Ström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?