Fråga om hyresnedsättning pga hinder och men i nyttjanderätten

2016-03-19 i Hyresavtal
FRÅGA
I oktober flyttade jag och min familj till en ny lägenhet. Gamla lägenheten var uppsagd i slutet på juli, vi hade alltså uppsägningstid augusti, september och oktober. Vi betalade givetvis oktoberhyran i slutet på september som vanligt. Första helgen i oktober tömde och städade vi lägenheten och lämnade nycklarna. I mitten på oktober påbörjades en renovering i gamla lägenheten. Totalrenovering av alla ytskikt samt en del elarbete. (Lägenheten hade alltså inte varit beboelig under renoveringen.)Nu efteråt har vi begärt tillbaka halva hyran för oktober, då vi anser att vi inte ska betala för att hyresvärden gjort en renovering. Nu har dock hyresvärden meddelat att de inte tänker betala tillbaka något.Min fråga är, får de neka oss de pengarna? Har vi rätten på vår sida när vi begär tillbaka halva hyran? Vi vill inte bråka om detta om det är så att de har rätt, men vi känner oss ganska övertygade om att de gör fel. Är dock inte tillräckligt kunnig eller påläst om just detta för att kunna veta till 100 procent. Tacksam för råd och svar!
SVAR

Hej och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!

Jordabalkens (JB) 12 kap. innehåller bestämmelser som reglerar hyresförhållanden om hyresbostäder.

I JB 12:16 framgår att en hyresgäst enligt JB 12:12 kan ha rätt till nedsättning på hyran, såvitt det uppstått hinder eller men i nyttjanderätten utan hyresgästens vållande. Dylik nedsättning av hyran på grund av hinder och men för just återställande eller underhåll av lägenheten får dock avtalas bort, varpå det initialt är av vikt att studera det befintliga hyreskontraktet för att undersöka om någon klausul i det innebär att just sådan prisnedsättningsmöjlighet utgått, jfr JB 12:16 3 st.

Jag rekommenderar att ni först och främst kontrollerar det befintliga hyresavtalet för att utesluta att rättigheten att erhålla hyresnedsättning inte finns inskränkt i och med det. Såvitt det inte förekommer dylik inskränkning kan ni med fog gå vidare med ert återkrav.

Behöver ni senare hjälp för att framställa ett återkrav till er före detta hyresvärd är ni varmt välkomna att kontakta Lawline för fortsatt vägledning. Detta gör ni då enklast genom http://lawline.se/boka alt klicka på knappen till höger.

Med vänlig hälsning,

Niclas Lindblom
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1468)
2020-11-29 Kan hyresgäst säga upp hyresavtal under hyresvärdens uppsägningstid?
2020-11-29 Besittningsskydd och uppsägningstid vid hyra av villa
2020-11-28 Hyresgästers ansvar för hyra
2020-11-24 Hur många får vi bo i min hyresbostad?

Alla besvarade frågor (86691)