Fråga om höjning av lokalhyra

2017-11-09 i Hyresavtal
FRÅGA
HejDet gäller en lokal på 4000 kvmHar ett rivningskontrakt på tre år, därefter förlängs den med ett år i taget.Hyrde den jättebilligt kvm priset per år. Behövdes renoveras för ca 10 miljoner kr. Nu , efter 2 år vill hyresvärden höja med 600%Hyresvärden hävdar att det är marknadsmässig hyra han kräver nu (efter att jag har renoverat)Har hyresvärden rätt att höja hyran så pass på ett rivningskontrakt ?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till lawline med din fråga!

Villkorsändring

Vid höjning av lokalhyra måste hyresvärden säga upp avtalet för villkorsändring. Hyresvärden kan sedan bli ersättningsskyldig gentemot dig som hyresgäst om hyran i den nya villkoren inte anses skälig. Huruvida hyran är skälig eller inte avgörs utifrån marknadspriset för liknande lokaler på orten vid tidpunkten för hyrestidens utgång (se här). Om höjningen i ditt fall är skälig eller inte måste alltså avgöras genom en jämförelse med hyran för liknande lokaler på orten.

Att hyresvärden blir ersättningsskyldig om hyran är att anse som oskälig kallas för det "indirekta besittningsskyddet". Som hyresgäst har du rätt till ersättning för den ekonomiska skada du lider genom att hyresförhållandet upphör.

Hur går du vidare med detta?

Du som hyresgäst kan hänskjuta tvisten angående den höjda hyran till hyresnämnden för medling om du inte vill flytta från lokalen utan ersättning. Du måste göra detta inom 2 månader från det att hyresvärden sagt upp avtalet med villkorsändring, annars förlorar du rätten till ersättning.

Skulle det vara så att den nya hyran inte anses oskälig är hyresvärden inte ersättningsskyldig och i sådant fall måste du som hyresgäst antingen acceptera den höjda hyran eller flytta från lokalen (se här).

Avslutning
Jag skulle rekommendera dig till hyresnämnden bara för att inte gå miste om rätten till ersättning ifall det skulle vara så att den nya hyran faktiskt anses oskälig. Att hänskjuta en sådan fråga till hyresnämnden kostar inget.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

Vänligen,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1616)
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt
2021-09-14 Hyresavtals giltighet efter ändrade personuppgifter
2021-09-14 Hur kan en lokalhyresgäst vräkas vid obetald hyra?

Alla besvarade frågor (95697)