Fråga om höjning av hyra

2017-10-09 i Hyresavtal
FRÅGA
Min hyresvärd skickade ett brev till mej i slutet på november förra året om hyreshöjning med nästan 300 kr/mån. Jag skickade ett sms med att då måste han fixa alla fel som finns i lägenheten. Fick inget svar. Efter en vecka så skickar jag ett sms om att jag inte tänker betala hyreshöjningen utan betalar min vanliga hyra. Vart då i kontakt med Hyresgästföreningen som sa att jag inte behöver betala höjningen. Han måste förhandla om detta om jag inte går med på det, vilket inte har skett. Nu i förra månaden fick jag ett kravbrev på en summa på höjningen som jag inte betalat. Kan han verkligen kräva mej på detta?HGF sa att han skulle då gått till Hyresnämnden när jag vägrade betala en höjning. Vilket han inte gjorde. Och ha skulle enbart höja för mej. Inte för de andra 3 lägenheterna i huset. Han sköter dessutom inte underhållet på lägenheterna. Ansåg därmed att han inte hade rätt att höja hyran med så mycket. Måste jag betala hyreshöjningen?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om hyreshöjning finns i jordabalken, även kallad hyreslagen i vardagligt tal.

Precis som hyresvärden gjort i detta fall, ska denne meddela hyresgästen skriftligen om han vill att hyresvillkoren ska ändras (se här). För att du inte ska bli bunden av detta måste du svara hyresvärden, vilket du gjorde direkt. När överenskommelse inte sker ska hyresvärden ansöka om ändring av villkoren hos hyresnämnden, som då får avgöra om den föreslagna hyran är skälig eller inte. Vid bedömningen görs bl.a. en jämförelse med lägenheter i området som med hänsyn till bruksvärdet är likvärdiga (se här). Regeln finns för att skydda dig som hyresgäst mot oskäliga hyreshöjningar.

I och med att du motsatt dig hyran och hyresvärden inte vände sig till hyresnämnden för förhandling ska du inte betala den förhöjda hyran eftersom hyresvärden inte kan höja utan någon överenskommelse.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1583)
2021-07-26 Hyresvärden har sagt upp avtalet innan tillträdet har skett
2021-07-25 Rätten att veta sina hyresvillkor
2021-07-23 Hur lång uppsägningstid har jag då jag hyr ett radhus av en privatperson?
2021-07-13 Kan du säga upp din hyresgäst för att den har fört sig illa och skrämt andra hyresgäster?

Alla besvarade frågor (94235)