Fråga om fel i vara?
Lawline svarar
Hej,
Tack att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Med utgångspunkt att köpet har skett från en annan privatperson som brukar vara fallet vid köp på blocket så gäller Köplagen (1990:931). För att få tillbaka pengarna eller häva köpet för en vara krävs en flerstegsprövning:
Fel i varan
Allmänt gäller att varan ska i fråga om art, mängd, kvalitet och andra egenskaper stämma överens med vad som följer av avtalet( se 17 § första stycket Köplagen). Har ni inget avtal, då ska varan vara ägnad för det ändamål för vilket varor av samma slag i allmänhet används ( se 17 § andra stycket p.1 köplagen). I detta fall är ändamålet att köra crossen. Det ändamålet förhindras av att kopplingen är trasig. I 17 § tredje stycket samma lag talas det om att fel i varan föreligger om varan inte stämmer överens med antingen första eller andra stycket samma paragraf, eller inte något annat avseende avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta. Begreppet ”fog kunnat förutsätta”, skulle kunna förklaras som det köparen borde ha kunnat förväntat sig. Ett exempel på detta är om crossen är en äldre modell, har stått utomhus under längre perioder eller har körts långa sträcker som brukar enligt sedvänja innebära att det är dags att byta ut kopplingen. Då kan detta innebära att köparen haft fog att kunna förutsätta att det var fel på kopplingen. Däremot om crossen var i princip ny så gäller motsatsen, dvs att köparen med fog kunnat förutsätta att kopplingen var fungerande, i sådant fall bör det föreligga fel i varan.
Undersökningsplikt
Köparen får inte såsom fel åberopa vad hen antas ha känt till vid köpet (20 § Köplagen). För detta krävs att köparen känt till en omständighet som i och för sig kan tyda på fel och förstått sambandet mellan detta och felet (Lagkommentar Munukka, J. Karnov. 2022-05-08). Detta skulle kunna vara om crossen har ett högt miltal. Dock förutsatt att den inte har ett högt miltal, och inga andra omständigheter talar för att kopplingen borde ha varit trasig, får det nog anses som att köparen har uppfyllt sin undersökningsplikt före köpet.
Reklamation
Om det är fel på varan behöver köparen påtala bristen till säljaren inom skälig tid efter det att ni hade märkt felet, dvs lämna en reklamation (32 § Köplagen). Antagligen har ni en lite längre reklamationsfrist, då det verkar ha krävt att ni tog isär kopplingen för att hitta felet. Möjligtvis skulle detta kunna sträckas t.o.m. en månad från att crossen överlämnades.
Påföljder
Om det är fel i varan som köparen inte borde ha eller kände till och reklamation har skett i rätt tid. Har köparen rätt att kräva att felet avhjälps utan någon kostnad för köparen (34 § Köplagen). Dvs att säljaren lämnar in crossen på lagning och står för kostnaderna. Detta behöver ni tala om för säljaren att ni kräver avhjälpande( se 35 § Köplagen).
För hävning krävs att avhjälpande inte kommer i fråga (37 § Köplagen). Då felet beror på att kopplingen är trasig, och inga andra omständigheter verkar vara för handen bör avhjälpande vara den primära påföljden som kan tillämpas.
Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline
Vänliga hälsningar,