Fråga om ett av ena maken ägt hus vid eventuell skilsmässa.

FRÅGA
Jag har ett hus som jag är ensam låntagare för. Jag hade huset när jag ingick äktenskap och jag har ensamt stått för kostnader för huset under äktenskapet. Hur blir det vid en eventuell skilsmässa? Det finns inget äktenskapsförord eller handling om enskild egendom, däremot är jag som sagt den som ensam står för lånet.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Huvudregeln när det gäller makarnas egendom inom äktenskapet är att det är giftorättsgods, se äktenskapsbalken (ÄB) 7 kap. 1 §. Det gäller oavsett när egendomen införskaffades och vem som är ägare. Att egendom är giftorättsgods innebär att värdet på den ska delas vid en eventuell skilsmässa. Om ni inte vill att huset ska delas vid en skilsmässa ska du och din partner skriftligen upprätta ett äktenskapsförord och registrera det hos Skatteverket (ÄB 7 kap. 3 §). I äktenskapsförordet skriver ni i så fall att huset ska vara din enskilda egendom, och då kommer det inte att ingå i en bodelning vid skilsmässa.

Jag hoppas att svaret är till hjälp.

Vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1251)
2021-07-15 enskild egendom och testamente
2021-07-01 Vad gäller för bostadstillägg vid giftemål?
2021-06-30 Kan ett äktenskapsförord tecknas under pågående äktenskap? + hur behandlas pensionssparande vid bodelning?
2021-06-30 Måste ett äktenskapsförord vara registrerat hos Skatteverket?

Alla besvarade frågor (94270)