Fråga om bostadsrättsförenings ansvar vid skador på elkabel efter borrning i vägg

2017-02-07 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej.Jag har ställt en fråga till er tidigare i ett annat ärende. Nu har detta hänt. Jag har borrar i väggen i min bostadsrätt. Tyvärr gick elledningen där och tre lägenheter berördes. Jag har från insidan borrar i föreningens kabel som måste bytas. Föreningen ansvarar för ledningen i väggen om flera lgh berörs, dock inte om jag av slarv, oaktsamhet eller liknande åsamkat skadan, vilket jag tycker är rimligt. Kostnad på jourtid blev 22 300kr. Mitt försäkringsbolag hävdar att föreningen är ansvarig trots skrivningen. Jag har sk Allriskförsäkring, tidigare drulleförsäkring och jag anser att det är den delen i min försäkring som ska gälla. Jag har nyss flyttat in i lgh och är en dam på 74 år som har svårt att få ordning på detta. Jag tycker att försäkringsbolaget har fel. De tycker att jag ska använda mitt rättsskydd , vad det nu är, mot föreningen. Det innebär väl bara att föreningen kan kräva mig med tanke på att det klart framgår att jag ansvarar.Hoppas ni vill och kan ge mig ett snabbt svar..Med vänlig hälsning, Vanja [uppgifter borttagna]
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det stämmer som ditt försäkringsbolag säger, det är föreningen som får bekosta reparationen. Detta framgår av 7:12 st. 2 i bostadsrättslagen.

Den skada du nämner aktualiserar frågan om ansvaret för det inre och yttre skicket av lägenheten. Generellt har det ansetts att den boende ansvarar för ledningar som inte är s.k. stamledningar (vad gäller elledningar innebär det oftast att de tjänar fler än en lägenhet). Ledningar i själva lägenheten ansvarar den boende dock för själv. Denna uppdelning går inte att ändra via stadgarna. Det Du skrivit ovan om ett ansvar för oaktsamhet kan möjligen kännas rimligt, men det är ändå inte lagligt. Så det är din förening som ansvarar för reparationen av elledningen. Kostnaden för att återställa din vägg, genom vilken reparationen skedde, kan dock du få stå för eftersom den tillhör det inre ansvaret.

Behöver du ytterligare stöd och råd är du välkommen att kontakta oss på tfn 08-533 300 04 (måndag till onsdag 10:00-16:00) eller maila oss på info@lawline.se.

Philip Söderberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1243)
2021-09-19 Vad kostar en extern ordförande i en bostadsrättsförening?
2021-09-16 Får man använda inre reperationsfond trots ägarbyte?
2021-09-15 Behöver man styrelsens godkännande för att ha en inneboende?
2021-09-14 Brf:s villkor med fläckfritt belastningsregister

Alla besvarade frågor (95757)